USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Влаштувався до Запорізької ОВА, щоб "зливати" інформацію про ЗСУ на півдні України: Співробітники СБУ затримали "крота" ФСБ

Щоб одержати таємні відомості, російський "кріт" намагався використати свій доступ до серверів держустанови
Затримано
Затримано "крота" ФСБ, який влаштувався до Запорізької ОВА, щоб "зливати" інформацію про ЗСУ на півдні України
Джерело: СБУ

У Запоріжжі правоохоронці затримали інформатора ФСБ Росії, який у жовтні цього року влаштувався на роботу до Запорізької ОВА. Фігурант мав "зливати" ворогу інформацію про ЗСУ на півдні України. Тепер ділок може сісти до в’язниці на 12 років. Про це поінформували в Службі безпеки України.

Що відомо про фігуранта?

За даними слідства, ворожим інформатором виявився мешканець Запоріжжя, який за освітою є  інженером-радіотехніком. До влаштування в обласну військову адміністрацію він працював на одному з місцевих підприємств, яке здійснює техобслуговування військової техніки Сил оборони.

"Встановлено, що у вересні цього року він з власної ініціативи запропонував окупантам свою "допомогу" у війні проти України. Про це він написав в один із російських чат-ботів, створених для збору інформації про переміщення підрозділів ЗСУ у прифронтових регіонах", – зазначили в Службі безпеки.

Згодом на нього дистанційно вийшов кадровий співробітник ФСБ та залучив до співпраці.

"За завданням російської спецслужби зловмисник приховано знімав на телефон виробничі потужності заводу та військову техніку, яка там знаходилася. Також він намагався виявити ремонтні бази та інші логістичні центри українських захисників на території обласного центру", – йдеться у повідомленні.

Ворожий поплічник намагався використати свій доступ до серверів ОВА

Перебуваючи вже на посаді головного спеціаліста відділу кібербезпеки ОВА, фігурант намагався приховано отримати секретну інформацію про дислокацію ЗСУ та оборонні закупівлі на території регіону.

"Щоб одержати таємні відомості, російський "кріт" намагався використати свій доступ до серверів держустанови. Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно затримали зловмисника і тим самим запобігли передачі розвідданих агресору", – розповіли в Службі безпеки.

Для комунікації з окупантами їхній поплічник використовував анонімні чати у месенджері.

Під час обшуків правоохоронці вилучили у затриманого мобільний телефон із доказами підривної діяльності на користь РФ.

Слідчі СБУ вже повідомили фігуранту про підозру. Він перебуває під вартою.

Тепер ворожому поплічнику загрожує до 12 років тюрми.

Раніше ми повідомляли, що військова контррозвідка Служби безпеки та ДБР затримали на Київщині колаборанта, який намагався вступити до підрозділу Десантно-штурмових військ ЗСУ для збору розвідданих на користь РФ.

За вказівкою росіян він мав дізнатися про місця базування тренувальних центрів українських десантників та орієнтовну кількість особового складу, який проходить навчання на полігонах.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров