USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Війна в Україні виснажує російський Фонд добробуту: Ліквідні активи скоротилися майже вдвічі, – ЗМІ

Вичерпування ліквідних активів робить країну вразливою до потрясінь
росіяни
Джерело: відкриті джерела

Російський уряд використав майже половину резервів так званого Фонду національного добробуту, щоб захистити економіку від наслідків війни в Україні. Це зробило економіку Росії вразливішою до майбутніх потрясінь, пише Bloomberg.

Ліквідні кошти фонду скоротилися до 5 трильйонів рублів (56,5 млрд доларів) наприкінці минулого року з 8,9 трильйона рублів до повномасштабного вторгнення в Україну. Водночас загальні активи впали майже на 12% – до 12 трильйонів рублів, про що свідчать дані російського Міністерства фінансів.

За підрахунками Bloomberg, вартість часток фонду в російських компаніях і в облігаціях, випущених для фінансування інфраструктурних проєктів, зросла більш ніж на 2 трильйони рублів.

"Загальний розмір ФНД виглядає зовсім неважливим зараз, оскільки значна його частина була інвестована в російські акції та інфраструктуру – по суті, неліквідні інвестиції. Тільки ліквідні інвестиції можна розглядати як запаси на чорний день, решту втрачено", – пояснила економістка Oxford Economics Тетяна Орлова.

У виданні додають, що Фонд національного добробуту, якому знадобилися роки, щоб наростити свої активи, продовжує зазнавати тиску, оскільки російська економіка страждає від санкцій. 

"Міністерство фінансів залучило з фонду близько 3 трильйонів рублів для покриття дефіциту бюджету в минулому році, оскільки воно збільшило витрати на армію та заходи з пом'якшення економіки. Цього року планується взяти ще 1,3 трильйона рублів, – зазначають автори.

Крім того, бюджетні правила передбачають перерахування коштів ФНД Міністерству фінансів для компенсації втрати доходів від експорту, якщо доходи від продажу нафти перевищать бюджетну оцінку в 60 доларів за барель, кажуть у Bloomberg.

На думку російського економіста Олексія Ісакова, якщо через події на Близькому Сході світові ціни на нафту не почнуть різко зростати, залишки високоліквідних активів російського Фонду національного добробуту і надалі будуть скорочуватися, роблячи Росію все більш вразливою до потрясінь. За його підрахунками, Росія повністю витратить грошові резерви за один-два роки, якщо експортна ціна російської нафти впаде нижче 50 доларів.

За даними російського ж Міністерства фінансів, середня ціна основної російської нафти Urals минулого року впала на 17% і склала 63 долари за барель.

У Bloomberg прогнозують, що ФНД Росії продовжить виснажуватися цього року, якщо ціна нафти не перевищуватиме позначку у 73 долари.

Раніше ми повідомляли, що видобуток нафти в країнах, що не входять до ОПЕК+, зокрема в Сполучених Штатах Америки, може зрости швидше, ніж світовий попит. Це може призвести до зниження цін на нафту у 2024 році.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат