USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Відновлення медичної інфраструктури оцінюється щонайменше в 6 млрд доларів

Щоб відновити систему охорони здоровʼя до кращих європейських практик, необхідно 15 млрд доларів
лікарня руйнування
Джерело: відкриті джерела

З початку активної стадії війни Росія завдала суттєвих втрат медичній системі. Найбільших руйнувань зазнала медична інфраструктура на територіях п'яти областей: Донецької, Харківської, Миколаївської, Чернігівської та Київської. Про це інформує пресслужба МОЗ.

"Також наразі залишається складною ситуація з медичною інфраструктурою у Луганській області. Україна фактично не має доступу до медичних закладів на цій території та не може повноцінно оцінити ступінь руйнувань", – йдеться в повідомленні.

Наразі при міністерстві створено проєктний офіс із відновлення системи охорони здоровʼя. Його основна мета – підтримувати та координувати впровадження реформи та заходів із відновлення. 

За словами заступника міністра охорони здоровʼя Ігоря Кузіна, секторальна робоча група, до якої входять численні міжнародні партнери, найближчим часом фокусуватиметься на питаннях відновлення медичної системи та викликах, спричинених війною.

"Загальні потреби для відновлення медичної інфраструктури вже оцінюються у 6,4 млрд доларів. Аби відновити загалом систему охорони здоровʼя до кращих європейських практик необхідна сума у понад 15 млрд доларів", – зазначають у МОЗ.

Крім того, міністерство розробило проєкт плану відновлення медичної інфраструктури. План відновлення загалом поділено на три блоки.

Перший інтегрований у військові реалії та стосується забезпечення медичної допомоги, відновлення медичних послуг на деокупованих територіях. Сюди включено моніторинг пошкодженої інфраструктури та розробку подальших планів для відновлення.

Другий блок – це безпосередньо відновлення медичної інфраструктури, яка пошкоджена або зруйнована окупантами. На цьому етапі відбуватиметься не лише відбудова медичних закладів, а й посилення реабілітаційних послуг, надання послуг з охорони психічного здоровʼя, гармонізація законодавства з ЄС тощо. 

Третій блок передбачатиме модернізацію медичної системи відповідно до кращих світових практик. У цей етап закладено підвищення якості медичної допомоги та розвиток кадрового потенціалу.

Нещодавно стало відомо, що Європейська комісія виділила 1 мільярд євро на забезпечення швидкого відновлення шкіл та шпиталів в Україні. Для цього вже існує спеціальний секретаріат для координації процесу.

Читайте також:
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW