USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Близько 14 мільйонів українців відчувають вплив війни на свій психоемоційний стан, – МОЗ

Лікарі не радять займатися самолікуванням, коли людина відчуває, що має проблеми з психікою
біженці

Ілюстративне фото

Джерело: DW

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що близько 14 мільйонів українців відчувають вплив розв’язаної Росією війни на свій психоемоційний стан. Велика кількість з них потребуватиме психологічної підтримки.
Про це він розповів в інтерв'ю "Українському радіо" 11 січня.

"Найперше, що ми хотіли б, аби люди не шукали психологів. Адже не завжди їх можна знайти в населеному пункті, де вони проживають. Не шукали б, а мали доступ до психологічної підтримки. Її можна буде отримати через команду сімейного лікаря", – сказав міністр.

За його словами, наразі МОЗ запустило курс навчання для сімейних лікарів за стандартом Всесвітньої організації охорони здоров'я, який чітко описує всі проблеми психоемоційного стану, на які може звернути увагу сімейний лікар.

Чиновник закликав не займатися самолікуванням у тому разі, коли людина відчуває, що з нею щось не так.

Новини за темою: Прийняття як альтернатива: Психологи розповіли, як пережити відключення світла та не втратити контроль над собою

"У кожному стані спочатку мають бути пройдені всі етапи діагностики, виявлена проблема, слід спробувати вирішити її без медикаментозного лікування. І лише в певних випадках кваліфікований спеціаліст-психіатр може призначити лікарський засіб", – пояснив Ляшко.

У грудні 2022 року у ВООЗ заявляли, що 10 мільйонів українців або приблизно чверть населення України можуть страждати від розладів психічного здоров'я через російське вторгнення.

Reuters з посиланням на дані Всесвітньої організації охорони здоров'я писав, що станом на кінець грудня росіяни здійснили щонайменше 700 атак на українську систему охорони здоров’я. А збільшення кількості російських атак на критично важливу інфраструктуру з жовтня посилило проблему через відключення електроенергії.

Читайте також:
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк
Наглядові ради в Україні: З'явилася можливість прозоро контролювати медзаклади Наглядові ради в Україні: З'явилася можливість прозоро контролювати медзаклади
Доступ вакцинації в аптеках: Україні потрібно пройти низку пунктів, серед яких – отримати ліцензію на медпрактику Доступ вакцинації в аптеках: Україні потрібно пройти низку пунктів, серед яких – отримати ліцензію на медпрактику