USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10
Втрати росіян: 6 5 6 7 1 0 (+1150)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Відхід ЗСУ з Вугледара після понад двох років його захисту: Перші подробиці

Вихід з Вугледара дозволив мінімізувати втрати, хоча і був дуже складним через тиск ворога з флангів, – пресофіцер 72-ї ОМБр ЗСУ
Вугледар

Вугледар. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Напередодні ЗСУ повідомили про вихід з Вугледара – міста, яке вдалося утримувати протягом понад двох років. Військові зізнаються: вихід з Вугледара дозволив мінімізувати втрати, хоча і був дуже складним через тиск ворога з флангів.

"Далі місто тримати вже було би критично для наших підрозділів. Важко. І ми б понесли більше втрат", – заявив в інтерв’ю "Радіо Свобода" пресофіцер 72-ї ОМБр ЗСУ  ім. Чорних Запорожців Арсеній Приліпка.

Також він розповів про останні дні боїв перед виходом з Вугледара, евакуацію поранених, прийняття рішення про відхід на інші позиції та важливість міста для бойових дій. Зокрема каже, що вивозити поранених довелося у дуже складних умовах через те, що небо над Вугледаром було під контролем ворога, а також через тиск росіян з флангів.

Ситуація на полі бою є надзвичайно складною, тому рішення доводиться приймати командиру бригади залежно від обстановки.

"Ворог не буде чекати, доки ми знайдемо оптимальні шляхи відходу. Він постійно завдає ударів, контролює, логістику ускладнює, тому приймається рішення вже на полі бою, грубо кажучи", – зазначив Приліпка. 

Коментуючи вчасність наказу про вихід з Вугледара, він сказав, що дуже легко критикувати та звинувачувати командування в прийнятті певних рішень, "не перебуваючи на командному пункті і не володіючи тією ситуацією і тією інформацією, яка є у командира бригади". 

Приліпка уточнив, що після відходу на інші позиції бійці 72-ї ОМБр будуть "виконувати свій обов’язок доти, доки потрібно". 

Ситуацію із відходом ЗСУ з Вугледара прокоментував президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте у Києві сьогодні.

"Без відповідної зброї ми не можемо зупинити Російську Федерацію. Тоді коли вони руйнують позиції наших бійців, треба берегти їхні життя, бо вони важливіші, ніж будь-які забудови. Це наші люди, це громадяни України. Тому дуже правильно, що вони відходять і можуть зберегти себе. Заради держави, заради своєї героїчної служби. Це абсолютно правильні кроки", – наголосив глава держави.

Чому РФ прагнула захопити Вугледар?

Важливість Вугледара для ворога у тому, що місто стоїть на висоті, що допомагає вести вогонь, а також у ньому залишаються багатоповерхові будинки, з яких зручно вести розвідку. 

Разом із тим, каже пресофіцер 72-ї ОМБр, ворог не збирається зупинятися, але "немає такої сили, яку не можна здолати".

Нагадаємо, що 2 жовтня ЗСУ повідомили про вихід з Вугледара.  

Разом із тим в Інституті вивчення війни вважають, що захоплення Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області.

Читайте також:
Стало відомо, де окупанти утримують викрадених в Маріуполі журналістів Стало відомо, де окупанти утримують викрадених в Маріуполі журналістів
Понад 200 українок вже здобули професію водійок вантажівок та автобусів Понад 200 українок вже здобули професію водійок вантажівок та автобусів
Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців
Окупанти знищили чи пошкодили в Україні майже 1200 пам’яток культурної спадщини Окупанти знищили чи пошкодили в Україні майже 1200 пам’яток культурної спадщини