USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10
Втрати росіян: 6 5 6 7 1 0 (+1150)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Від початку великої війни окупанти знищили в Україні понад 200 млн книжок

До того ж загарбники зруйнували або пошкодили майже тисячу бібліотек
зруйнована друкарня в Харкові_1
Зруйнована друкарня в Харкові
Джерело: Олег Синєгубов

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну вороги знищили понад 200 мільйонів українських книжок та зруйнували або пошкодили майже тисячу бібліотек. Про це розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Мовний омбудсман зазначив, що заклади культури та освіти, які поспустошували окупанти, потребують художньої, навчальної та історичної літератури.

"За час великої війни російські злочинці знищили або пошкодили майже тисячу бібліотек, а з ними – понад 200 мільйонів українських книжок", – повідомив Кремінь.

При цьому додав, що нині в пріоритеті держави – максимально поновити вітчизняні бібліотечні фонди.

Удар по харківській типографії

Яскравим прикладом знищення українських книжок є удар окупантів по друкарні Vivat у Харкові, яка потрапила під ворожий обстріл 23 травня.

Повідомлялося про сімох загиблих та 20 травмованих внаслідок атаки. Всі постраждалі – працівники відомого підприємства, де друкували журнали, газети та іншу поліграфію. У момент ворожих ударів працювали близько 50 людей. На місці влучання спалахнула масштабна пожежа, довго розбирали завали.

Видавництво Vivat зазначало, що друкарня – це один з найбільших типографських комплексів повного циклу у Європі. Там друкуються не лише книжки Vivat, а й практично усіх українських видавництв.

Уже на початку літа глава Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомляв, що пошкоджену російським ракетним ударом друкарню планували відновити за чотири-п'ять місяців.

Читайте також:
Стало відомо, де окупанти утримують викрадених в Маріуполі журналістів Стало відомо, де окупанти утримують викрадених в Маріуполі журналістів
Понад 200 українок вже здобули професію водійок вантажівок та автобусів Понад 200 українок вже здобули професію водійок вантажівок та автобусів
Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців
Окупанти знищили чи пошкодили в Україні майже 1200 пам’яток культурної спадщини Окупанти знищили чи пошкодили в Україні майже 1200 пам’яток культурної спадщини