USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Від хабарів до підозри – один необережний крок: Чиновники Держмитслужби попалися на масштабній корупційній схемі

За даними слідства, посадовці систематично вимагали неправомірну вигоду з керівників регіональних митниць
СБУ

СБУ затримала керівників Департаменту Держмитслужби, які "обклали даниною" регіональні митниці

Джерело: СБУ

Або систематичні хабарі, або перешкоди у професійній діяльності – на такій масштабній корупційній схемі попалися чиновники Держмитслужби. Документування злочинної діяльності фігурантів тривало понад рік, а сама корупційна схема діяла в Центральному апараті Державної митної служби, кажуть в СБУ.

Корупційна схема була побудована таким чином, що чиновники систематично вимагали неправомірну вигоду з керівників регіональних митниць. Мовляв, така "неправомірна вигода" буде гарантією того, що їм не будуть створювати штучних перешкод у професійній діяльності. Звісно ж, за хабар закривались очі і на службові порушення митників.

Документування злочинної діяльності фігурантів тривало понад рік. За цей час зафіксовано щонайменше вісім фактів щомісячних поборів.

"Цинізм ситуації полягає в тому, що саме на підрозділ відомчої безпеки та контролю покладене завдання по боротьбі з проявами корупції на митниці, а його керівник фактично запустив корупційний механізм та збирав данину з регіональних митниць", – наголосили в Офісі генпрокурора.

Правоохоронці затримали очільника Департаменту відомчої безпеки держустанови, його заступника та одного з керівників регіональної митниці на гарячому при передачі хабаря. Їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Також готується повідомлення про підозру колишній виконувачці обов’язків керівника однієї із регіональних митниць, яка на теперішній час очолює управління цієї ж митниці, за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

"Наразі тривають 28 обшуків у Центральному апараті Держмитслужби, а також в обласних підрозділах відомчої безпеки та контролю Західного, Південного та Центрального регіонів. Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна", – додали в спецслужбі.

До речі, сьогодні пасинка директора Київського інституту експертиз Назара Шептицького, який отримав підозру стосовно торгівлі керівними посадами у структурі Державної митної служби, заарештували.

Читайте також:
За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу
У Харкові керівник популярного банку виявився агентом військової розвідки РФ, – СБУ У Харкові керівник популярного банку виявився агентом військової розвідки РФ, – СБУ
Колишній міліціонер допомагав росіянам атакувати Торецьк, виступаючи інформатором: СБУ його задаржала Колишній міліціонер допомагав росіянам атакувати Торецьк, виступаючи інформатором: СБУ його задаржала
Дискредитували Сили оборони: На Полтавщині й Закарпатті ліквідували дві ботоферми, які працювали на російські спецслужби Дискредитували Сили оборони: На Полтавщині й Закарпатті ліквідували дві ботоферми, які працювали на російські спецслужби