USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Вартість відновлення квартири у Запоріжжі сягнула 300 тис. доларів. У міськраді обурилися, – розслідування

За відбудовниками стоїть компанія з оточення Корбана
Запоріжжя
Джерело: відкриті джерела

Вартість відбудови однієї квартири у Запоріжжі після ракетних атак сягнула 300 тис. доларів. Про це у своєму розслідуванні повідомляє Hromadske.

Журналісти зазначають, що запорізька "Програма відновлення багатоповерхівок", які зруйнували або суттєво пошкодили ракети окупантів, наразі включає понад 10 будинків. І список постійно поповнюється.

Деталі розрахунків

Журналісти для розрахунку взяли будинок у центрі міста на проспекті Соборному, 121. Вночі 6 жовтня 2022 року російська ракета зруйнувала тут два під'їзди. З весни в будинку тривають відновлювальні роботи.

Перші 25 мільйонів гривень на реконструкцію виділили з міського бюджету, ще 50 млн додав "Метінвест". Поки фахівці розбирали руїни, у міській раді взялися розробляти проєкт відновлення.

Розслідувачі зазначають, що проєкт відновлення стосується не лише цього будинку, а всіх семи багатоповерхівок, які на той момент були пошкоджені чи зруйновані російськими ракетами у Запоріжжі.

Навесні міська влада оцінила "Програму відновлення міста" в 1,2 млрд гривень, з яких 350 млн місто планувало витратити протягом 2023 року.

Журналісти із власних джерел у міській раді Запоріжжя отримали "Програму відновлення". У серпні вартість відбудови багатоповерхівки на Соборному чиновники оцінили вже у 330 млн гривень. Отже, вартість відновлення однієї квартири перевищила 13 млн гривень, або понад 300 тисяч доларів.

Цю цифру журналістам підтвердив і виконувач обовʼязків міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв під час інтерв’ю. Він обурювався спробами розслідувачів порахувати вартість відбудови квадратного метра.

"Це повністю комплекс будинку, повного будинку. Всім, хто там патякає щодо цього, й тим, хто є "диванним критиком", а не фахівцем, [варто розуміти], що відновлення будинку взагалі коштує дорожче, ніж новобудова", – наголосив він.

Хто буде відбудовувати багатоповерхівки

За даними журналістів, у Запоріжжі без конкурсу компанія "СтройІнвест" отримала у червні цього року підряд на відновлення будинку на вулиці Сталеварів, 16. У жовтні минулого року його зруйнувала російська ракета. Вартість відновлення – 60,8 млн гривень.

Також "СтройІнвест" отримав в останні дні травня підряд на відновлення будинку на вулиці Зестафонський, 8. Першу чергу відбудови тут оцінили у 29,5 млн гривень. 

Утім, місцеві мешканці стверджували журналістам, що робітники "СтройІнвесту" зайшли на об’єкт ще на початку травня – майже за місяць до підписання договору.

У серпні на роботи другої черги відбудови багатоповерхівки на Зестафонський, 8 "СтройІнвест" отримав ще 23 млн гривень.

Будівельна компанія "СтройІнвест" наразі належить Наталії Лазар, проте дніпровські журналісти багато писали про неї як про одну з монополісток на бюджетних підрядах у Дніпрі та області.

Місцеві активісти пов’язують компанію на бюджетних підрядах з прізвищем її колишнього директора протягом 2016–2020 років Дениса Островського. Його мати, Лариса Островська, була у структурі власності кількох компаній, наближених до Геннадія Корбана та його сестри, йдеться у розслідуванні.

Нагадаємо, в Україні будуть міста, яким, ймовірно, нададуть статус повністю знищеного міста чи житлової інфраструктури.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"