USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

В Україні вперше провели спліт-трансплантацію печінки

Донорський орган розділили на дві частини та пересадили малюку й дорослому
тнарсплантація_1
Трансплантація печінки, Львів
Джерело: Перше медичне об'єднання Львова

В Україні вперше провели спліт-трансплантацію печінки. Донорський орган розділили на дві частини та пересадили малюку й дорослому, поінформували в пресслужбі Першого медичного об'єднання Львова.

Так, меншу кількість печінки лікарі трансплантували хлопчику з Житомирщини, якому лише 1 рік і 3 місяці. У нього діагностували біліарну атрезію – захворювання жовчовивідних шляхів. Без пересадки малюк міг би померти за кілька місяців.

"Більшу долю отримав 20-річний чоловік зі Львівщини. Донором став 15-річний хлопець, який помер через ушкодження мозку. Також лікарі пересадили його серце та нирки", – йдеться в повідомленні.

Серце отримав 11-річний Влад із Тернопільщини. Дитині в шість місяців поставили діагноз дилатаційна кардіоміопатія – розширення шлуночка серця. Серце хлопчика було збільшене втричі й ледь поміщалося у грудній клітині.

Нірки трансплантували 12-річниму Гені з Харкова та 18-річниму Івану з Черкащини. Хлопці були на гемодіалізі – процедури очищення крові.

"Минув рівно тиждень після трансплантації. Нині всі пацієнти почуваються добре", – розповіли медики.

Раніше

На початку року у Львові провели другу операцію з пересадки легень від посмертного донора і першу, яку українські лікарні зробили самостійно без допомоги іноземних колег. Про це повідомили в Telegram-каналі  Міністерства охорони здоров'я України.

Історичну операцію, яка тривала 16 годин, провела команда Першого медоб'єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним.

"Легені отримав киянин Олексій Чернишков, йому 56 років. Ліквідатор аварії на ЧАЕС. Мав тотальну бульозну емфізему – ледь міг самостійно пройти 30 метрів. Сам виховує 11-річного сина. На операцію зважився, щоб його син мав тата. Наразі дихає самостійно і відчувається" чудово!" – йдеться у повідомленні.

Відзначимо, з 6 січня 2022 року в Україні почав діяти закон "Про внесення змін до деяких законів України, які регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людини". Згідно з документом, надати згоду на посмертне донорство українці зможуть в застосунку "Дія".

У майбутньому посмертним донором можна буде стати під час отримання водійських прав. Уряд ще у вересні 2020 року підтвердив новий зразок посвідчення водія, де будуть вказані його група крові та згода чи незгода на посмертне донорство.

Читайте також:
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними