USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 0 5 0 (+710)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Посмертне донорство в Україні: У Львові провели унікальну 16-годинну операцію з пересадки легень

Посмертним донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту
МОЗ
Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

У Львові провели другу операцію з пересадки легень від посмертного донора і першу, яку українські лікарі зробили самостійно без допомоги іноземних колег. Про це повідомили в Telegram-каналі Міністерства охорони здоров'я України.

Історичну операцію, яка тривала 16 годин, провела команда Першого медоб'єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним.

"Легені отримав киянин Олексій Чернишков. Йому 56 років. Ліквідатор аварії на ЧАЕС. Мав тотальну бульозну емфізему – ледь міг самостійно пройти 30 метрів. Сам виховує 11-річного сина. На операцію зважився, щоб його хлопчик мав тата. Наразі дихає самостійно і почувається чудово!" – йдеться у повідомленні.

Донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Його родина погодилася віддати органи заради порятунку життя. Це рішення врятувало життя не лише Олексія, а й ще чотирьох людей, бо крім легенів лікарям вдалося успішно пересадити серце, печінку і нирки.

Посмертне донорство і трансплантація органів в Україні

За даними Міжнародного реєстру трансплантації, в Україні на посмертне донорство погоджується усього 0,25 людини у розрахунку на мільйон населення. В той же час у США та Іспанії, які є лідерами з трансплантології у світі, ці показники становлять 38,03 та 37,97 відповідно.

З 2019 року в Україні почали діяти зміни до закону "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині". Документ дозволив трансплантацію органів померлих, а згоду на донорство змогли дати всі повнолітні українці.

За цим законом в Україні з’явилася професія трансплант-координатора (у лютому 2019 року), який має вносити інформацію про потенційних донорів і реципієнтів до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин, що почала працювати з початку 2021 року. У цей час почав роботу й "Український центр трансплант-координації".

Також у лютому 2021-го Кабмін постановив, що трансплантацію можуть здійснювати в будь-якій лікарні з ліцензією та відповідним обладнанням. До цього медзаклад мав входити до спеціального переліку, визначеного урядом.

За 2021 рік в Україні провели 313 трансплантацій, із них 169 – від посмертних донорів. Від посмертних і прижиттєвих донорів в Україні трансплантують нирки, печінку, серце, рогівку ока, шкіру. Для прикладу, у січні 2021-го дитині вперше пересадили печінку від посмертного донора, а в жовтні від посмертного донора чоловікові трансплантували легені. У 2022 році планують пересадити підшлункову залозу та кишківник.

Найбільший попит – на трансплантацію нирки, тому центрів, де роблять цю операцію, найбільше. Пересадки печінки щорічно потребує приблизно 1000 пацієнтів, серця та легень – приблизно 300.

Якщо людина не написала заяву, після її смерті згоду на донорство можуть дати її родичі. Але перед цим лікарі обов’язково мають констатувати смерть мозку потенційного донора (наприклад, людина потрапила в ДТП, і її серце продовжує битися, але настала смерть мозку).

***

З 6 січня 2022 року в Україні почав діяти закон "Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині". Згідно з документом, надати згоду на посмертне донорство українці зможуть у застосунку "Дія".

У майбутньому посмертним донором можна буде стати під час отримання водійських прав. Уряд ще у вересні 2020 року затвердив новий зразок посвідчення водія, де будуть вказані його група крові та згода чи незгода на посмертне донорство.

Читайте також:
Критична нестача: У семи українських містах потребують донорської крові усіх груп Критична нестача: У семи українських містах потребують донорської крові усіх груп
Здай кров – врятуй героя! Медики та військові закликають українців стати донорами Здай кров – врятуй героя! Медики та військові закликають українців стати донорами
В Україні запрацює інформаційна система донорства В Україні запрацює інформаційна система донорства
В Україні вперше провели спліт-трансплантацію печінки В Україні вперше провели спліт-трансплантацію печінки