USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні близько 257 тисяч людей живе з ВІЛ-інфекцією

Україна посідає одне з перших місць серед держав Європейського регіону за кількістю людей, що живуть із ВІЛ
ВІЛ/СНІД
Джерело: відкриті джерела

В Україні нині проживає близько 257 тисяч людей, які інфіковані ВІЛ. Однак лише 69% людей, які живуть із ВІЛ, знають свій статус і можуть контролювати своє захворювання, розповіла голова представництва Фундації АнтиСНІД – США в Україні Ярослава Лопатіна.

"За даними Центру громадського здоров'я, в Україні проживає 257 тисяч людей, які мають ВІЛ-інфекцію. Це з урахуванням окупованих територій. Якщо говорити про тих людей, які перебувають під наглядом, то десь 160 тисяч отримують лікування. Отже, третина людей не знає про наявність ВІЛ-інфекції та не лікується. І це той прошарок, за рахунок якого епідемія має змогу рухатися далі", – розповіла голова представництва Фундації АнтиСНІД – США в Україні й додала, що важливо також звернути увагу й на те, що лише 69% людей, які живуть із ВІЛ, знають свій статус і можуть контролювати захворювання.

Лопатіна також наголосила, що Україна посідає одне з перших місць серед держав Європейського регіону за кількістю людей, що живуть із ВІЛ.

І попри те, що війна лише ускладнює проблему боротьби з епідемією ВІЛ, нині особливо важливо дбати про захист від ВІЛ, проходити тестування. Відтак, за її словами, кожен українець може безкоштовно за 15 хвилин пройти тестування на ВІЛ і це варто зробити, аби подбати про себе та своє здоров'я.

"Зараз є швидкі тести на ВІЛ. Будь-яка людина може звернутися до лікувального закладу або до громадського сектора та пройти тест безкоштовно, швидко, конфіденційно та безболісно. Це займає 15 хвилин. Доступ до тестування є. Але треба, щоб і медичний сектор про це подбав. Потрібно пропонувати тест на ВІЛ людям, які звертаються за медичною допомогою", – сказала Лопатіна.

Вона зауважила, що лікарі, які займаються безпосередньо ВІЛ-інфекціями, це розуміють, а інші – часто забувають, що ВІЛ-інфекція довго може бути безсимптомною, і тому активно не пропонують тест. 

Що відомо про ситуацію з поширенням ВІЛ-інфекції в Україні

Кількість випадків ВІЛ-інфікованих в Україні щороку зростає.

Так, за даними МОЗ, на 1 листопада 2023 року встановлено 158 803 випадків ВІЛ-інфекції і 48 908 випадків СНІДу, з них 9769 випадків ВІЛ і 2 738 випадків СНІДу зареєстровано у 2023 році.

Але насправді цифра може бути більшою, адже кожна четверта людина з ВІЛ не знає про свій діагноз.