USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

В Росії відбувається "демографічна трагедія", – The Economist

Народжуваність в сусідній країні скотилася до рівня XVIII століття
Алкоголізм Росія
Джерело: відкриті джерела

В Росії розгортається демографічна трагедія. За останні три роки країна втратила приблизно на два мільйони людей більше, ніж зазвичай, у результаті війни, хвороб і масового виїзду, пише The Economist.

Тривалість життя – як на Гаїті, а народжуваність – як за часів гітлерівської окупації

Тривалість життя російських чоловіків у віці 15 років, за даними видання, скоротилася майже на п'ять років, до того ж рівня, що і на Гаїті.

Кількість росіян, народжених у квітні 2022 року, була не більшою, ніж у місяці гітлерівської окупації. За словами Олексія Ракші, незалежного демографа, який раніше працював у державній статистичній службі, якщо поглянути лише на мирний час, кількість зареєстрованих народжень у квітні 2022 року було найнижчим з XVIII століття.

І оскільки так багато чоловіків бойового віку загинули або перебувають за кордоном, жінок принаймні на 10 мільйонів більше, ніж чоловіків.

Війна суттєво погіршила демографічні проблеми

Видання зазначає, що війна не є єдиною чи навіть головною причиною цих бід, але вона погіршила їх усі.

За західними оцінками, за останній рік було вбито або поранено 175–200 тисяч російських військових (власні дані Росії нижчі). Десь від 500 тисяч до одного мільйона переважно молодих освічених людей уникли м’ясорубки і втекли за кордон.

Читайте також: Тисячі російських військових зникли безвісти в Україні: Що ми дізналися з дослідження "Нової-Європа"

"Навіть якби в Росії не було інших демографічних проблем, втратити стільки людей за такий короткий час було б боляче. По суті, втрати у війні ще більше обтяжують хворе населення, яке зменшується. Можливо, Росія вступає в фатальне коло демографічного спаду", – йдеться у статті.

Коріння кризи в Росії сягає 30 років тому. Країна досягла піку чисельності населення в 1994 році, коли налічувалося 149 мільйонів осіб. У 2021 році кількість населення становила 145 мільйонів (ця цифра, отримана від ООН, не включає 2,4 мільйона жителів Криму, які Росія захопила в 2014 році та включила до своїх національних рахунків). Згідно з прогнозами ООН, загальна кількість може становити лише 120 мільйонів за 50 років, якщо поточні закономірності збережуться.

На падіння народжуваності також вплинула пандемія коронавірусу.

За даними The Economist, якщо додати смертність від пандемії до жертв війни та втечі від мобілізації, Росія втратила від 1,9 мільйона до 2,8 мільйона людей у 2020–2023 роках на додачу до свого звичайного демографічного погіршення.

До чого призведе демографічна криза в Росії

Загальний ефект демографічного спаду полягатиме в тому, що Росія кардинально зміниться в гіршу сторону. Більшості країн, які зазнали скорочення населення, вдалося уникнути великих соціальних потрясінь. Росія може бути іншою. Її населення скорочується надзвичайно швидко і може впасти до 130 мільйонів людей до середини століття.

Очікувана тривалість життя при народженні російських чоловіків різко впала з 68,8 у 2019 році до 64,2 у 2021-му частково через ковід, частково через хвороби, пов'язані з алкоголем. Російські чоловіки тепер помирають на шість років раніше, ніж чоловіки в Бангладеш, і на 18 років раніше, ніж чоловіки в Японії.

І Росія може не досягти того, що дозволяє іншим країнам бути багатими та старіти, – високого та зростаючого рівня освіти.

За даними російського міністерства зв’язку, у 2022 році 10% працівників виїхали з країни. Багато з них були молодими чоловіками.

"Їхня втеча ще більше спотворює незбалансоване співвідношення статей у Росії, яке у 2021 році означало, що на кожні 100 чоловіків припадала 121 жінка старше 18 років. Це робить Росію меншою, гірше освіченою та біднішою країною, з якої тікає молодь і де чоловіки помирають у віці 60 років", – резюмує видання.

Читайте також:
Данілов може стати послом у Молдові, – ЗМІ Данілов може стати послом у Молдові, – ЗМІ
"Вони – моє найкраще рішення в житті": Могилевська розповіла, як донечки змінили її життя
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА