USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

Тисячі російських військових зникли безвісти в Україні: Що ми дізналися з дослідження "Нової-Європа"

Коротко переповідаємо основні висновки
російські військові
Джерело: відкриті джерела

За рік війни в Україні тисячі військових Російської Федерації зникли безвісти. Скоріш за все, майже всі вони загинули на фронті.

"Новая Газета. Европа" пише, що родичі зниклих безвісти шукають їх самі, обдзвонюючи військові частини, госпіталі та морги.

Журналісти проаналізували 10 тисяч постів у групах VK про зниклих під час війни окупантів та виявили згадки 1365 військових. Хоча насправді таких випадків набагато більше. 

Що ми дізналися з дослідження? 

– Далеко не всі родичі повідомляють про зникнення у соцмережах. Реальна кількість зниклих, за оцінкою військових експертів, набагато більша, ніж 1365 – рахунок йде на тисячі солдатів. Глава руху "Громадянин. Армія. Право" Сергій Кривенко дає більш конкретну оцінку – близько 25 тисяч військових. 

– Найсерйозніші втрати зазнає населення окупованих Росією територій, де мобілізація почалася ще до вторгнення. 90 солдатів із 350, чиї родичі вказали статус військовослужбовців, – жителі так званих "ЛДНР". Це стільки ж, скільки зникло контрактників та добровольців із Росії – і вдвічі більше, ніж російських мобілізованих.

– 60 днів – стільки у середньому солдати брали участь у війні доти, як перестали виходити зв'язок.

– Статус зниклого безвісти не довічний і закінчується через два роки після закінчення війни. Лише тоді сім'я зможе розраховувати на компенсацію.

"Під час Чеченських воєн мами солдатів просто їхали до Чечні, зустрічалися з бойовиками і самі шукали синів. Наразі такої можливості, звісно, немає, – каже Сергій Кривенко. – Випадків, коли українцям вдалося ідентифікувати тіло та передати родичам, – буквально одиниці, а бажання організовувати повноцінний пошук зниклих та роботу з їхніми близькими з боку Міноборони ми не бачимо. До тези "своїх не кидаємо" дуже багато запитань".

Раніше

Стало відомо, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну приватна військова компанія "Вагнера" втратила пораненими і загиблими понад 30 тисяч найманців. Близько 90% вагнерівців, які загинули у грудні, були завербовані в російських в'язницях.

Читайте також:
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН