USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В прифронтових регіонах України 16% жителів отримують новини з російських джерел, – опитування

Що читають та кому з політиків довіряють найбільше, розповідаємо нижче
мобільний телефон
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Переважна більшість опитаних мешканців 10 прифронтових регіонів України отримують новини з національних і місцевих джерел, а от 16% – з російських джерел. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

"16% респондентів на щотижневій чи щоденній основі отримують новини з російських джерел, зокрема 6% щодня користуються російськими джерелами. Причому серед цих респондентів, які щодня/щотижня користуються російськими джерелами, 44% користуються і провладними, і опозиційними джерелами, 22% – провладними, 21% – опозиційними", – йдеться в повідомленні.

Чому ж обирають росЗМІ?

Найчастіше основними мотивами мешканців прифронтових територій користуватися російськими джерелами називалися зіставлення інформації (17%), інтерес до подачі інформації в Росії (14%) та проросійські настрої (11%). А ще – розуміння бачення подій росіянами (10%).

Про що читають загалом?

Втім, попри російські новини, найбільш популярними темами, які цікавлять респондентів, все ж лишаються місцеві новини і загальноукраїнські новини (по 25%). Далі йдуть економіка країни, міжнародні новини (крім Росії), соціальні проблеми, науково-пізнавальні/освітні програми і здоров’я.

Водночас щодо новин, які б хотіли отримувати більше, – 57% говорять про інформацію про хід війни. Далі йдуть інформація про наявні програми державної підтримки для громадян, про доступні в громаді послуги і плани відбудови.

А кому з політиків та яким джерелам інформації довіряють?

На відкрите запитання про публічних осіб, які дають достовірну інформацію, 37% жителів прифронтових територій називають президента Зеленського. На умовно другому місці – головнокомандувач ЗСУ Залужний (18%). Далі йдуть Арестович (10%), Притула (9%) та Буданов (9%).

Щодо джерел інформації, то за показниками довіри (незалежно від користування) лідирують Telegram-канали (51%), міжнародні ЗМІ (47%) і українські інтернет-ЗМІ (45%). ТБ-марафону довіряють 44%.

Також у п’ятірці джерел за довірою – радіо, якому довіряють 37%.

До речі, Telegram-канали стали найпопулярнішим джерелом отримання інформації серед українців, обігнавши телебачення. Загалом українським медіа довіряють 49% українців, не довіряють – 43%.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?