USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В низці українських міст пройшли акції на підтримку закону про демобілізацію: Що відомо?

Учасники хочуть привернути увагу влади до проблем демобілізації українських військових
Акція підтримки закону про демобілізацію у Києві

Акція підтримки закону про демобілізацію у Києві

Джерело: Громадське радіо

Сьогодні в різних містах України пройшли мирні мітинги на підтримку законопроєкту №9142 про демобілізацію після 18 місяців служби. Переважно серед учасників були дружини та родичі українських військовослужбовців. Ми зібрали для вас ключові моменти.

У столиці акція пройшла на Майдані Незалежності. Учасники вийшли на захід із закликом до парламенту ухвалити закон про демобілізацію після 18 місяців служби, передає "Громадське радіо".

Йдеться про військовослужбовців, які добровільно долучились до лав Сил оборони, і про тих, які проходять строкову службу.

"Настав час інших!", "За перемогу відповідальні всі!", "Військові теж мають сімʼї", "Демобілізацію військовим" – скандували жінки.

Також вони підписали колективне звернення до президента Володимира Зеленського, щоб він звернув увагу на цей закон і його ухвалили.

Подібні заходи пройшли й в інших містах України. Як повідомляє "Українська правда", у Тернополі, Львові та Запоріжжі дружини, матері та діти військових зібралися під стінами обласних військових адміністрацій. 

У Кривому Розі акція пройшла на площі "95 квартал", у Кропивницькому – на площі біля міської ради, у Хмельницькому – на Майдані Незалежності. В Одесі люди зібрались на Думській площі. Також мітингували у Чернівцях та Дніпрі.

В Івано-Франківську акцію планували провести під стінами міської ради, однак після повідомлення про замінування будівлі, мітингувальники вирішили пройти містом з плакатами. Зазначається, що жінки виступали не за цілковиту демобілізацію, а "радше про час на відновлення для їхніх рідних".

Що відомо про законопроєкт №9142?

Законопроєкт №9142 зареєстрували у Верховній Раді наприкінці березня 2023 року. Він стосується внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення строків військової служби за призовом під час мобілізації.

Законопроєкт №9142
Джерело: Верховна рада

У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроєкт пропонує внести зміни до Закону "Про військовий обов’язок та військову службу" і встановити для призваних на службу українців, зокрема під час мобілізації з моменту введення воєнного стану, строк служби не більше 18 місяців з моменту призову.

Також пропонується внести зміни до Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" і передбачити відстрочку від призову на п’ять років тим, хто був демобілізований і відслужив максимальний термін служби за призовом під час мобілізації.

Були й петиції

На початку тижня ми повідомляли, що петиція щодо демобілізації військових після 18 місяців служби набрала понад 25 тисяч голосів.

Авторка петиції наголошувала на тому, що нашим захисникам потрібен відпочинок для відновлення сил, і пропонує президенту надати військовослужбовцям, які вже відслужили 18 місяців, відпочинок хоча б на пів року або рік.

"Вже більше ніж рік наші військові знаходяться на фронті і не розуміють, скільки їм ще доведеться там бути, тому існує нагальна необхідність врегулювати терміни. Невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військових", – йдеться у тексті петиції.

Тепер, оскільки петиція набрала понад 25 тисяч необхідних голосів, прохання має розглянути Володимир Зеленський та дати на нього відповідь.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму