USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

В Ірландії збираються закрити десятки центрів розміщення для українських біженців

Останніми місяцями уряд країни запровадив жорсткіші правила щодо соціальної допомоги для українців
біженці
Фото ілюстративне
Джерело: скріншот

Десятки пунктів розміщення українських біженців в Ірландії збираються закрити. Майже 70 контрактів на розміщення незабаром закінчаться, а багато готелів і громадських об'єктів, які слугували як житло, знову будуть доступні для місцевого використання, заявив премєр-міністр Ірландії Саймон Гарріс.

За словами політика, Ірландії потрібно вийти "за межі цієї надзвичайної реакції" на міграцію.

"Наприклад, ми змогли повернути в експлуатацію два готелі, які використовувалися для міграції. Є 68 контрактів, які зараз використовуються для розміщення в Україні, вони не будуть продовжені найближчим часом. Тож побачимо, що багато готелів та інших об’єктів повертаються до їхніх громад. Це важливо", – зазначив Гарріс.

Крім того, посадовець стверджує, що останніми місяцями уряд запровадив жорсткіші правила щодо соціальної допомоги для шукачів притулку та українців. А минулого тижня оголосив про плани щодо перевірки доходів біженців.

Водночас міністр соціального захисту Хізер Хемфріс сказав, що нині розглядають плани перевірки матеріального становища біженців, які запровадять вже з червня.

"Згідно з цими планами, особам, які звертаються за міжнародним захистом, будуть скорочені соціальні виплати, якщо вони працюють і заробляють понад 125 євро на тиждень. Уряд уже знизив соціальні виплати українським біженцям, які прибули після березня, з 232 євро для шукачів роботи до 38,80 євро на тиждень", – йдеться в повідомленні.

Натомість українцям, які втекли до Ірландії з 2022-го до початку 2024 року та проживають у державному житлі, також скоротять виплати протягом наступних трьох місяців.

Зміни не торкнуться українців, які живуть у заставному житлі та приватному секторі оренди, які прибули до Ірландії до березня цього року.

Новини за темою: Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування

Українські біженці в Ірландії

Нині трохи менш як 47 тис. українських біженців проживають у державних закладах, таких як готелі, де їм надають харчування та інші послуги. Це і частина з 19 тисяч українців, які працюють і не отримують соціальних виплат.

До того ж Ірландія має один із найвищих показників кількості українських біженців при власному населенні в 5,3 мільйона осіб, а скорочення соціальних виплат розкритикували організації, які підтримують біженців.

До речі, у Польщі також створюють нову систему перевірок іноземців. Пільги іноземцям, які виїжджають з країни, будуть призупинені, це стосується також й українців, які перебувають у Польщі.

Читайте також:
Понад шість мільйонів українців з часу великої війни знайшли прихисток у Європі та поза нею Понад шість мільйонів українців з часу великої війни знайшли прихисток у Європі та поза нею
Бажання професійного розвитку, відсутність задовільної зарплати і зростання вартості життя, – українці називають основні причини виїзду за кордон Бажання професійного розвитку, відсутність задовільної зарплати і зростання вартості життя, – українці називають основні причини виїзду за кордон
У Норвегії скасували отримання тимчасового захисту для біженців із шести областей України У Норвегії скасували отримання тимчасового захисту для біженців із шести областей України
Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України