USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

У ЗСУ підтвердили, що Україна вже використовує "розумні" авіабомби JDAM

Точна конфігурація JDAM-ER, які країна отримала, поки неясна
JDAM
Джерело: The Washington Post

Українська авіація вже використовує крилаті "розумні" авіабомби JDAM. Про це розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Ми теж використовуємо бомби JDAM. Це бомби західного зразка, якими наша авіація завдає успішних ударів по важливих цілях. Ці бомби трохи меншої потужності, але надзвичайно високоточні", – сказав він.

При цьому Ігнат зазначив, що Україні необхідна більша кількість таких бомб для того, щоб мати ще більший успіх на фронті.

Варто зазначити, раніше про використання таких бомб Україною заявив командувач Військово-повітряних сил США в Європі Джеймс Хекер.

За його словами, запас цих бомб, які можуть вражати цілі на відстані до 45 миль (72 км) завдяки висувним комплектам крил, зараз відносно невеликий. Однак вони вже можуть представляти реальні проблеми для російських збройних сил.

Як повідомляється, точна конфігурація JDAM-ER, які Україна отримала, поки неясна. Хекер також наголосив, що загальна кількість JDAM-ER, яка зараз є в Україні, обмежена.

"У них (ЗСУ, – ред.) достатньо, щоб завдати пару ударів", – сказав він.

Що таке "розумні бомби" JDAM

Joint Direct Attack Munition (JDAM) – це відносно недорогий комплект наведення звичайної бомби виробництва компанії Boeing. Він перетворює наявні некеровані бомби загального призначення на "розумну" зброю з точним керуванням. Базові варіанти JDAM можна запускати у ціль з відстані понад 28 км. Додавання крил дозволяє розширити досяжність використання бомб до 70–80 км.

Також JDAM можуть кріпитися до некерованих бомб (220–900 кг), перетворюючи їх на керовані.

JDAM являє собою комплект із крил, що кріпляться в середній частині бомби, і хвостового блоку, має кероване оперення, що дозволяє бомбі маневрувати. Там же знаходиться і комп'ютер з навігаційним устаткуванням.

Принцип дії JDAM відрізняється від бомб з лазерним наведенням і бомб з інфрачервоним наведенням, застосуванню яких можуть перешкоджати несприятливі умови біля поверхні землі (наприклад, непрозорість атмосфери внаслідок пилової бурі). Проте останнім часом JDAM-боєприпаси доукомплектовуються головками лазерного наведення (встановлюються в передній частині бомби), оскільки такі системи наведення вигідно застосовувати проти певних видів цілей. Завдяки цьому старі боєприпаси перетворюються на комбіновану сучасну високоточну зброю, що здатна уразити, в тому числі і в активно маневруючи цілі. Комплект JDAM застосовується для модернізації некерованих бомб масою від 230 кг (500 фунтів) до 910 кг (2000 фунтів).

Є досвід скидання модернізованих комплектів JDAM бомб на надзвукових швидкостях з великої висоти з винищувача F-22 Raptor.

Читайте також:
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України
У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська
На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так