USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Україна знаходиться на п'ятому місці в рейтингу найменш мирних країн світу

Загалом у світі зараз триває найбільша кількість конфліктів з часів Другої світової війни
війна Україна
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Нині у світі є найбільша кількість конфліктів з часів Другої світової війни. Україна, за даними звіту "Глобального індексу миру" від міжнародного дослідницького центру з Австралії Інституту економіки та миру (IEP), знаходиться на п'ятому місці в рейтингу найменш мирних країн світу.

Як свідчить звіт, у 2024 році у світі існує 56 конфліктів. При цьому залученими до них є 92 країни – усередині чи за межами своїх кордонів. Тож наразі "світ стоїть на роздоріжжі, і ситуація гостро вимагає узгоджених зусиль".

Зокрема, в 97 країнах ситуація стосовно миру погіршилася більше ніж будь-коли з моменту започаткування "Глобального індексу" у 2008 році. А 108 країн стали "більш мілітаризованими", зауважують автори звіту.

"Основними чинниками стрімкого падіння миролюбності у світі є конфлікти у Газі та Україні. Зростання кількості дрібних конфліктів збільшує ймовірність більш серйозних конфліктів у майбутньому. У 2019 році Ефіопія, Україна та Газа були визначені як незначні конфлікти. Натомість у 2023 році майже три чверті смертей у світі від воєн припадає саме на Україну та Газу", – кажуть дослідники. 

Крім того, аналітики підрахували, що глобальні економічні наслідки насильства зросли до 19,1 трлн доларів, що за підсумками 2023 року становить 13,5% світового ВВП.

А 110 мільйонів людей є біженцями або внутрішньо переміщеними особами через насильницькі конфлікти. Приміром, глобальні економічні наслідки насильства у 2023 році склали 19,1 трлн доларів, або 2380 доларів на людину.

Витрати на розбудову та підтримання миру склали 49,6 мільярда доларів, що становить менш як 0,6% від загальних військових витрат у світі.

Новини за темою: Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження

Мирні й найменш мирні країни

Автори дослідження називають найбільш мирною країною Ісландію, яка очолює цей рейтинг ще з 2008 року. За нею йдуть Ірландія, Австрія, Нова Зеландія та Сінгапур – новий учасник у першій п’ятірці.

"Натомість Ємен змінив Афганістан як найменш мирну країну у світі. Далі найменш мирними вважаються Судан, Південний Судан, Афганістан і Україна. Змінився і характер воєн та їх завершення. Так, вирішальну перемогу будь-якої зі сторін здобуто лише менш ніж у 9% у 2010-х роках. До прикладу, у 1970-х роках цей показник сягав 49%", – пояснюють дослідники.

За той же період кількість конфліктів, які завершилися мирними угодами, впала з 23% до трохи більш як 4%.

Вплив технологій асиметричної війни значно полегшив недержавним групам, а також меншим або менш потужним державам конкурувати в конфліктах з більшими державами чи урядами.

Кількість держав, які використовують безпілотники, зросла з 16 до 40, що на 150% більше за період з 2018-го по 2023 рік. За той же період кількість недержавних груп, які вчинили принаймні одну атаку безпілотників, зросла з 6 до 91, зрісши на понад 1400%.

У той час як у Європі розташовані 7 із 10 наймирніших країн світу, 23 із 36 країн регіону стали "менш мирними" в останній час.

Наприклад, Швеція, яка стала найновішим членом НАТО у березні через побоювання конфлікту з Росією, зазнала найбільшого падіння сукупних показників у Європі. Це опустило її з 22 позиції на 39-ту, що є найнижчим рівнем "миролюбності" країни з 2008 року.

"Російсько-українська війна змусила Європу переоцінити рівні військових витрат і боєготовності", – констатують аналітики.

Новини за темою: Коли, на думку українців, закінчиться війна: Дані опитування

З усім тим Україна опинилася серед тих країн, в яких найнижчий рівень страху щодо ядерної загрози. Про це стало відомо з результатів квітневого опитування соціологічної групи "Рейтинг" на тему "Ядерної загрози".

Загалом протягом року у світі не відбулося значного зменшення страхів від ядерної загрози, кажуть дослідники. Дві п'ятих опитаних нині вбачають високий ризик використання ядерної зброї. Майже така ж частка оцінок помірного ризику, і лише 14% не бачать ризику.

Читайте також:
43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів 43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів
Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу
"Я підпалив окопи свого підрозділу, щоб не дати Путіну виграти цю війну". Історії завербованих бійців РФ, які допомагають ЗСУ
Мобілізація та демобілізація: Чи можна вирішити проблему, пояснює експерт Мобілізація та демобілізація: Чи можна вирішити проблему, пояснює експерт