USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Україна зможе тиснути на Росію в питанні повернення дітей за допомогою інших країн, – експерт

Саме інші країни зможуть "дотиснути" РФ в питанні повернення українських дітей додому
діти війна

Українські діти

Джерело: відкриті джерела

На сьогоднішній день є кілька категорій українських дітей, яких Росія вивезла на свою територію. І шляхи їх повернення непрості, оскільки РФ категорично відмовляється від будь-яких поступок у цьому питанні, заявила в ефірі UWN заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина.

Перша категорія – діти, що були вивезені з 2014 року

В основному, за словами Філіпішиної, у цьому випадку йдеться про дітей-сиріт, що були вивезені на територію РФ з окупованих територій з 2014 року.

"Йдеться про заклади, які вже перебували на окупованій території з 2014 року. Оскільки, наприклад заклади із Луганської, Донецької, Запорізької, Миколаївської областей вдалося евакуювати до окупації частини території за виключенням Херсонського будинку дитини – 51 дитина залишилась не вивезена, 16 дітей – Центр соціальної психологічної реабілітації, Миколаїв, і ще один-два заклади – це невелика кількість дітей із тих, які опинилися на окупованій території в закладах після 24 лютого", – зазначила вона.

Друга категорія – осиротілі діти

Філіпішина наголосила, що є ще інші діти, які опинилися на території Росії після повномасштабного вторгнення в Україну.

"Це діти, чиї батьки загинули, наприклад велика кількість дітей з міста Маріуполь, які осиротіли, і росіяни їх просто збирали і пакували в автобус і вивозили на території Російської Федерації – ця  категорія дітей теж дуже широко анонсується росіянами як ті діти, яких вони влаштовують в прийомні сім’ї", – сказала вона.

Третя категорія – розлучені після фільтраційних таборів

Заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини додала, що також в Росії перебуває певна кількість дітей, які з батьками потрапили до фільтраційних таборів і вже там були розлучені.

"Також є діти, які з батьками переміщувалися по території Росії, тому що змушені були батьки задля виживання використати територію країни агресора, для того щоб рухатися далі на Захід, в країни Європи. Втім батьки, можливо, не змогли пройти фільтраційні заходи, були ув’язнені, і діти таким чином були розлучені з батьками і теж опинилися під ризиком усиновлення або передачі в прийомні сім’ї", – уточнила Філіпішина.

Як повернути дітей?

Філіпішина наголосила, що Росія у цьому питанні взагалі не йде на контакт. Тому на сьогоднішній день вдається повернути лише тих дітей, чиї батьки або родичі залишились живими і дізналися про своїх дітей на території РФ.

"Це так звані індивідуальні кейси, коли батьки і держава їм допомагають у цьому, оформлюють документи, шукають гроші на подорож, комунікують з органами влади країн агресора для того, щоб об’єднатися зі своєю дитиною", – зазначила вона.

Одним зі шляхів повернення дітей в Україну Філіпішина назвала застосування міжнародних важелів впливу. Однак, на її думку, це точно не будуть європейські інституції, оскільки Росія була або виключена з них, або вийшли сама. Червоний Хрест, за її словами, "займає пасивну позицію, бо чогось боїться".

"Росія поважає силу і в тому числі на неї можна тиснути, і діти можуть бути об’єктом для перемовин щодо повернення. Можна використати Туреччину – давайте будемо відвертими на тлі того, що сталося в Туреччині, то країна  зайнята внутрішніми своїми проблемами і стала трішки менше активна на міжнародному полі в контексті нашого збройного конфлікту. Казахстан можна використати – теж потужна велика країна, яка завжди відігравала з точки зору впливу на Росію певну роль. Китай, якого Росія відверто боїться. Я думаю, що також можна використати Об’єднані Арабські Емірати, оскільки ця країна є нейтральним гравцем на міжнародному рівні, який уникає прямого входження в конфлікт, але декларує свою готовність у наданні і здійсненні гуманітарних місій і країна є теж доволі потужною", – резюмувала вона.

Нагадаємо, перша леді Олена Зеленська оголосила цифру, що 16 тисяч українських дітей викрадені Російською Федерацією з окупованих територій. Буквально декілька днів тому ця цифра коливалася на рівні 10 тисяч. Значна частина викрадених дітей, за дослідженням Єльського університету, знаходиться в спеціальних таборах у Росії. 

А експерт із міжнародних питань Тарас Семенюк в ефірі UWN заявив про те, що Російська Федерація викрадає українських дітей з окупованих територій, аби заселити ними свої запустілі землі

 

Читайте також:
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України
У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська
На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так