USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Україна зможе тиснути на Росію в питанні повернення дітей за допомогою інших країн, – експерт

Саме інші країни зможуть "дотиснути" РФ в питанні повернення українських дітей додому
діти війна

Українські діти

Джерело: відкриті джерела

На сьогоднішній день є кілька категорій українських дітей, яких Росія вивезла на свою територію. І шляхи їх повернення непрості, оскільки РФ категорично відмовляється від будь-яких поступок у цьому питанні, заявила в ефірі UWN заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина.

Перша категорія – діти, що були вивезені з 2014 року

В основному, за словами Філіпішиної, у цьому випадку йдеться про дітей-сиріт, що були вивезені на територію РФ з окупованих територій з 2014 року.

"Йдеться про заклади, які вже перебували на окупованій території з 2014 року. Оскільки, наприклад заклади із Луганської, Донецької, Запорізької, Миколаївської областей вдалося евакуювати до окупації частини території за виключенням Херсонського будинку дитини – 51 дитина залишилась не вивезена, 16 дітей – Центр соціальної психологічної реабілітації, Миколаїв, і ще один-два заклади – це невелика кількість дітей із тих, які опинилися на окупованій території в закладах після 24 лютого", – зазначила вона.

Друга категорія – осиротілі діти

Філіпішина наголосила, що є ще інші діти, які опинилися на території Росії після повномасштабного вторгнення в Україну.

"Це діти, чиї батьки загинули, наприклад велика кількість дітей з міста Маріуполь, які осиротіли, і росіяни їх просто збирали і пакували в автобус і вивозили на території Російської Федерації – ця  категорія дітей теж дуже широко анонсується росіянами як ті діти, яких вони влаштовують в прийомні сім’ї", – сказала вона.

Третя категорія – розлучені після фільтраційних таборів

Заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини додала, що також в Росії перебуває певна кількість дітей, які з батьками потрапили до фільтраційних таборів і вже там були розлучені.

"Також є діти, які з батьками переміщувалися по території Росії, тому що змушені були батьки задля виживання використати територію країни агресора, для того щоб рухатися далі на Захід, в країни Європи. Втім батьки, можливо, не змогли пройти фільтраційні заходи, були ув’язнені, і діти таким чином були розлучені з батьками і теж опинилися під ризиком усиновлення або передачі в прийомні сім’ї", – уточнила Філіпішина.

Як повернути дітей?

Філіпішина наголосила, що Росія у цьому питанні взагалі не йде на контакт. Тому на сьогоднішній день вдається повернути лише тих дітей, чиї батьки або родичі залишились живими і дізналися про своїх дітей на території РФ.

"Це так звані індивідуальні кейси, коли батьки і держава їм допомагають у цьому, оформлюють документи, шукають гроші на подорож, комунікують з органами влади країн агресора для того, щоб об’єднатися зі своєю дитиною", – зазначила вона.

Одним зі шляхів повернення дітей в Україну Філіпішина назвала застосування міжнародних важелів впливу. Однак, на її думку, це точно не будуть європейські інституції, оскільки Росія була або виключена з них, або вийшли сама. Червоний Хрест, за її словами, "займає пасивну позицію, бо чогось боїться".

"Росія поважає силу і в тому числі на неї можна тиснути, і діти можуть бути об’єктом для перемовин щодо повернення. Можна використати Туреччину – давайте будемо відвертими на тлі того, що сталося в Туреччині, то країна  зайнята внутрішніми своїми проблемами і стала трішки менше активна на міжнародному полі в контексті нашого збройного конфлікту. Казахстан можна використати – теж потужна велика країна, яка завжди відігравала з точки зору впливу на Росію певну роль. Китай, якого Росія відверто боїться. Я думаю, що також можна використати Об’єднані Арабські Емірати, оскільки ця країна є нейтральним гравцем на міжнародному рівні, який уникає прямого входження в конфлікт, але декларує свою готовність у наданні і здійсненні гуманітарних місій і країна є теж доволі потужною", – резюмувала вона.

Нагадаємо, перша леді Олена Зеленська оголосила цифру, що 16 тисяч українських дітей викрадені Російською Федерацією з окупованих територій. Буквально декілька днів тому ця цифра коливалася на рівні 10 тисяч. Значна частина викрадених дітей, за дослідженням Єльського університету, знаходиться в спеціальних таборах у Росії. 

А експерт із міжнародних питань Тарас Семенюк в ефірі UWN заявив про те, що Російська Федерація викрадає українських дітей з окупованих територій, аби заселити ними свої запустілі землі

 

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону