USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Україна, з військової точки зору, може перемогти у війні. У ISW пояснили, що прискорить крах армії РФ

Експерт ISW також проаналізував політику Росії щодо України після зміни влади в Кремлі
ЗСУ_2

Військова техніка батальйону "Карпатська Січ" ЗСУ на позиціях в Донецькій області, 8 грудня 2022 р. Фото Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Джерело: Уніан

В Інституті вивчення війни (ISW) проаналізували кілька питань, пов'язаних із війною Росії проти України. Там зазначають, що, з військової точки зору, ЗСУ мають шанси на перемогу у війні. Про це розповів керівник групи геопросторової розвідки ISW Джордж Баррос в інтерв'ю для проєкту KYIV NOT KIEV.

Що стосується ситуації на фронті, то Баррос зазначив, що наразі тривають важкі бої в районі Бахмута.

Фахівець ISW називає рішення України утримувати Бахмут розважливим, бо, по-перше, українські війська не оточені, а по-друге, вони знищують значну кількість російських сил, а це дуже важлива умова для українського контрнаступу цієї весни.

Також, за його словами, росіяни задіють у Бахмуті не лише піших вагнерівців, а й елітні підрозділи, які будуть не в найкращій формі, коли прийде час українського контрнаступу.

Водночас, аналізуючи супутникові дані, Баррос не підтверджує слова радника з нацбезпеки США Джона Кірбі про новий можливий наступ росіян, оскільки не бачить достатньої для наступу концентрації російських сил на якомусь конкретному напрямку. При цьому він наголосив, що Кірбі має доступ до секретної інформації, якої немає у ISW.

Говорячи про результат війни в Україні, Баррос зазначив: "З військової точки зору, ви можете перемогти". За його словами, найшвидшим прискорювачем української перемоги стане потужніша, достатня і своєчасна, міжнародна безпекова допомога для України.

Після відходу Путіна політика РФ щодо України не зміниться

Баррос не вірить у те, що зараз владі Путіна щось загрожує і що розмови про це реалістичні. Однак якщо розглянути такий сценарій, то його втілення не закінчиться змінами в колоніальних апетитах РФ щодо України.

"Будь-хто із силовиків у Кремлі, який теоретично може прийти на заміну Путіну, походить зі школи російського історичного ревізіонізму. Усі вони не поважають суверенітет держав колишнього Радянського Союзу або колишньої Російської імперії, війну проти України... Немає підстав реалістично вважати, що наміри Кремля щодо України коли-небудь зміняться", – вважає він.

Аналітик ISW додав, що внутрішня боротьба між Пригожиним і Путіним – це добре, але навряд чи вона стане ключовим фактором, який покладе край російському вторгненню.

Крім того, дані ISW вказують на те, що російське військове керівництво зараз використовує жорсткі бої в Бахмуті, щоб значною мірою знищити бійців "Вагнера" і вказати Пригожину його місце.

Російська армія не буде помилятися вічно

Баррос застеріг від недооцінки ворога, незважаючи на те, що росіяни за час війни втратили велику кількість офіцерського складу.

На його думку, через рік війни російське командування еволюціонувало. Окупанти виправляють помилки, допущені на початку.

Він зазначив, що у РФ уже змінилося кілька командувачів, а з їхньою зміною змінюється і почерк агресора. Росіяни також стали більш відповідально підходити до розгортання підрозділів. Вони відходять від практики, коли в бій кидали групу окремих непов'язаних між собою батальйонів (тактичних груп).

"Росіяни не будуть помилятися вічно. Вони вчаться і вдосконалюються. Вікно можливостей для українських сил скористатися російськими помилками закривається. Тому дуже важливо, щоб ми (західні союзники, – ред.) надали Україні якомога більше озброєнь і якнайшвидше, щоб перемогти росіян, поки вони ще вразливі", – резюмує Баррос.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі