USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна торік наростила товарний експорт до ЄС на 4,2%, – Мінекономіки

Країна надалі розширюватиме сухопутні транспортні коридори та експорт в Євросоюз
товарний експорт

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

За попередніми оцінками, Україна у 2022 році наростила експорт до країн ЄС на 4,2% – до 28 млрд доларів. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

Зростанню експорту до Євросоюзу спряли, зокрема, заходи з боку міжнародних партнерів. Передусім запровадження "торговельного безвізу" з ЄС терміном на рік, "митний безвіз" та "транспортний безвіз", а також робота ініціативи Європейського Союзу "Шляхи солідарності". 

Також, кажуть в Мінекономіки, допомогли заходи українського уряду на кшталт лібералізації податків, дерегуляції, підтримки виробників та страхування експорту за допомогою Експортно-кредитного агентства.

Перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко зазначила, що Україна надалі розширюватиме сухопутні транспортні коридори та експорт в ЄС, а відтак менше залежатиме від морського експорту навіть після розблокування всіх портів. 

Протягом 2023 року динаміка показників зовнішньої торгівлі поступово надолужуватиме втрати 2022-го, сказала вона. Так, бюджет на 2023 рік передбачає зростання експорту товарів та послуг на 7,2%. 

Новини за темою: Експорт російської нафти морським шляхом знизився на 22%, – WSJ

"Це з урахуванням ситуації, яка склалася у виробничому комплексі, з доступом до трьох портів на Чорному морі для експорту продукції АПК, поступового розширення внутрішнього попиту, попиту на IT-послуги у світі тощо", – додали у Мінекономіки. 

Нагадаємо, що зростання споживчих цін у 2022 році в Україні сягнуло 26,6%, прискорившись за рік на тлі війни більш ніж удвічі – проти 10% за 2021-й. Про це свідчать дані Держстатистики.

Інфляція на споживчому ринку в грудні 2022 року порівняно із листопадом становила 0,7%, за рік у цілому – 26,6%.

Базова інфляція в грудні минулого року порівняно із листопадом становила 0,8%, за рік у цілому – 22,6%.

Читайте також:
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ