USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна спробує ще більше ізолювати й послабити РФ на саміті в Саудівській Аравії, – NYT

Зустріч представників 40 країн стане для України початком ширшої кампанії в найближчі місяці з нарощування дипломатичної сили
Саудівська Аравія
Джерело: Офіс Президента

На зустрічі в Саудівській Аравії 5–6 серпня Україна зробить нову спробу заручитися підтримкою десятків країн, а також ще більше ізолювати і послабити РФ. Про це пише The New York Times.

Україна і Саудівська Аравія запросили дипломатів із 40 країн на переговори в порту Джидда на Червоному морі. Серед них видання зазначає Китай, Індію, Бразилію, Південну Африку і деякі багаті на нафту країни Перської затоки, які намагалися підтримувати хороші відносини як з Україною, так і з Росією під час війни.

Багато запрошених урядів відкидають саму концепцію вибору сторони, розглядаючи війну як змагання між глобальними державами, пише видання.

"Зустріч є відправною точкою того, що, як очікується, стане великим дипломатичним поштовхом України найближчими місяцями, щоб спробувати "підірвати" Росію", – йдеться в матеріалі.

Водночас, на думку аналітиків, українські та західні офіційні особи намагаються знизити очікування від переговорів цими вихідними, наголошуючи на тому, що вони навряд чи наблизять закінчення війни і що багато запрошених країн навряд чи змінять свою позицію.

При цьому США заохочуються тим, що в Джидді будуть присутні, зокрема, і нейтральні країни, такі як Індонезія, Індія, Мексика, Чилі та Південна Африка. Усі вони прагнуть побачити закінчення війни з огляду на "економічні труднощі, які вона спричинила".

"Для України ця зустріч відбувається у вирішальний момент. У той час як на фронті тривають запеклі бої, Зеленський сказав своїм дипломатам у середу, що ситуація стане ще складнішою, оскільки найближчими місяцями, імовірно, посилиться тиск з метою знайти шлях до миру шляхом переговорів", – зазначає видання.

Вибір Саудівської Аравії як господаря зустрічі не був випадковим, заявили високопоставлені українські чиновники. Як і багато країн Близького Сходу, Саудівська Аравія дотримувалася обережної лінії у війні, надаючи фінансову допомогу Україні, навіть підтримуючи тісні зв'язки з Росією.

Китай же, який ухилявся від подібних зборів у червні в Копенгагені, заявив, що візьме участь у зустрічі в Саудівській Аравії, що може відображати його поглиблення зв'язків з країною, що приймає, вважають аналітики. Цього року Пекін досяг важливої дипломатичної угоди, яка відновила відносини Саудівської Аравії з головним суперником Іраном.

Як відомо, Саудівська Аравія проведе переговори щодо миру в Україні. Захід відбудеться 5–6 серпня у Джидді.

Головна мета майбутніх переговорів – зміцнення міжнародної підтримки вимог України щодо встановлення миру. На цій зустрічі будуть спроби заручитися підтримкою мирного плану України з боку тих держав, які ще досі нейтральні щодо цього.

РФ не запросили на цю зустріч, оскільки країни Заходу переконані у тому, що відсутність російських чиновників сприятиме консолідації міжнародної підтримки українського мирного плану.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням