USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Метро на Виноградар обійдеться бюджету на 8 млрд гривень дорожче, ніж планувалося, – Держаудит

"Київметробуд", який у 2018–2019 роках отримав з бюджету авансові платежі у розмірі 2,59 млрд гривень, використовував гроші не за призначенням
метро Київ
Будівельні роботи
Джерело: КМДА

"Бізнес-схеми" недоброчесного підрядника АТ "Київметробуд" та бездіяльність столичної влади призвели до простроченого боргу у 4 млрд гривень, відтермінування будівництва важливої транспортної артерії столиці та подорожчання на 8 млрд гривень. Про це заявили в Державній аудиторській службі.

Зазначається, що "Київметробуд", який у 2018–2019 роках отримав з бюджету авансові платежі у розмірі 2,59 млрд гривень, використовував ці гроші не за призначенням та не освоїв у терміни, визначені договором.

"Замість того щоб продовжувати будівництво Сирецько-Печерської лінії, підрядник розмістив частину перерахованих від КП "Київський метрополітен" коштів на депозитах. Зокрема у 2019 році "Київметробуд" поклав 1,7 млрд гривень на банківські рахунки у ПАТ АБ "Укргазбанк", – йдеться в повідомленні.

Крім того, протягом 2018–2019 років бюджетні кошти скеровувались на оплату різних аудиторських, юридичних, консультаційних послуг, страхування фінансових ризиків, надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги іншій юридичній особі тощо.

"При цьому власне на саме будівництво гроші майже не йшли. Що, однак, не завадило "Київському метрополітену" у грудні 2019 року перерахувати підряднику ще додатково 1,41 млрд гривень. З яких було освоєно лише 44,1 млн гривень. Як результат – майже 4 млрд гривень перетворилися у прострочену заборгованість", – кажуть в Держаудиті.

Як висновок зазначається, що тепер відновлення будівництва метро на Виноградар обійдеться бюджету у 2,5 раза дорожче. За результатами перерахунку показників вартості робіт кошторис за шість останніх років (з 2018-го до 2024-го) збільшився на 8 млрд гривень: з 5,9 до майже 14 млрд гривень.

Слід врахувати також і додаткові витрати на коригування проєкту будівництва, яке обійдеться бюджету ще у 69,4 млн гривень.

Що передувало?

12 липня стало відомо, що компанія "Автострада" стала переможцем тендера на будівництво метро на Виноградар.

Власник компанії Максим Шкіль зазначав, що роботи планують розпочати до надходження авансу шляхом власних обігових коштів. Однак спочатку мають зробити детальний аналіз стану виконаних робіт, зіставити фактично виконані обсяги і ті, які потрібно виконати відповідно до наявних проєктів, і проведуть необхідні коригування.

Раніше ця компанія не мала досвіду будівництва метро, але планувала вийти на ринок кілька років і, відповідно, готувалася, зокрема має свій проєктний інститут.

Новини за темою: Будівництво метро на Виноградар продовжать: Київметрополітен оголосив тендер майже на 14 млрд гривень

Також повідомлялося, що Київський метрополітен планує добудувати метро на Виноградар максимум через два з половиною роки. Цікаво, що дату відкриття метро на Виноградар переносили вже кілька разів. У червні 2021 року міський голова Києва Віталій Кличко переконував, що до кінця 2021-го поїзди вже поїдуть на Виноградар. Проте на початку вересня "Київметробуд" попросив перенести термін закінчення першої черги будівництва на 2023 рік.

15 серпня 2024 року КП "Київський метрополітен" уклало договір на продовження робіт із будівництва Сирецько-Печерської лінії метрополітену в напрямку житлового масиву Виноградар. Переможцем тендера стало ТОВ "Група компаній "Автострада".

Читайте також:
Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів
Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті
Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві