USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Україна перебуває на четвертому місці у світі за імпортом озброєнь

Дослідники пояснюють, що тенденція до збільшення військових видатків європейських держав у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну набрала обертів якраз у 2023 році
зброя Німеччина

Фото ілюстративне

Джерело: DW

Україна за підсумками 2019–2023 років опинилася на четвертому місце у світі за обсягами імпорту озброєнь. Про це стало відомо з доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Згідно з даними дослідження, доля України у загальносвітовому об'ємі імпортованої зброї складає 4,9%.

За визначений період попереду лише такі імпортери, як Індія (9,8% від світового об'єму), Саудівська Аравія (8,4%) та Катар (7,6%).

Аналітики також вказують, що за минулий рік орієнтовні світові військові видатки зросли на 6,8% та перевищили 2,4 трильйона доларів.

"У результаті глобальний військовий тягар – світові військові видатки як частка світового валового внутрішнього продукту (ВВП) – зріс до 2,3%. Зокрема, уряди виділяли в середньому 6,9% своїх бюджетів на армію, або 306 доларів на людину", – йдеться в повідомленні.

Водночас найбільшим розтратником військових грошей у світі лишаються Сполучені Штати Америки. Видатки США в розмірі 916 мільярдів доларів перевищили сумарні видатки дев'яти інших країн з першої десятки. А ще в 3,1 раза – видатки Китаю, другого за величиною військових витрат.

Дослідники пояснюють, що тенденція до збільшення військових видатків європейських держав у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну набрало обертів якраз у 2023 році: 39 із 43 країн Європи збільшили військові видатки.

"16% зростання загальних європейських видатків зумовилося 51% зростанням видатків України та 24% зростанням видатків Росії. А ще й тим, що 10 із 28 європейських членів НАТО досягли або перевищили цільовий показник видатків у розмірі двох відсотків ВВП у 2023 році. Це було найбільшою кількістю з моменту встановлення цілі у 2014 році", – повідомили експерти.

Новини за темою: Україна потрапила в топ-3 найбільших імпортерів зброї у світі за 2022 рік, – SIPRI

Україна стала найбільшим імпортером німецької зброї

Як відомо, також минулого року Німеччина схвалила експорт озброєння на суму, яка перевищує вартість поставок за весь 2023 рік – 8,76 млрд євро проти 8,35 млрд у 2022-му. Найбільшим покупцем зброї стала Україна.

Експорт військової техніки до України сягав суми 3,3 млрд євро – що зробило нашу країну найбільшим отримувачем німецького експорту озброєнь.

Крім того, поставки на суму 8,76 млрд є другим за величиною показником в історії Німеччини: тільки у 2021 році ця цифра була ще вищою – 9,35 млрд євро.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом