USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Україна навряд чи зможе наздогнати росіян за кількістю КАБів, але може перевершити ворога за їхньою точністю

За високої точності Україні не знадобляться тисячі КАБів, які летять абикуди
Російська авіабомба РБК-500 з ШОАБ-0,5

Російська авіабомба РБК-500 з ШОАБ-0,5

Джерело: відкриті джерела

У Повітряних силах України нещодавно анонсували випробування вітчизняних керованих авіабомб, які мають стати відповіддю російським КАБам. Однак Україні навряд чи вдасться домогтися паритету з обсягами виробництва РФ, але, як стверджують експерти, кількість не є визначальним фактором. Про це йдеться в матеріалі "Української правди".

В Управлінні зі зв'язків із громадськістю ЗСУ розповіли, що в період з 1 січня до 31 травня 2024 року Росія використала проти України понад 10 тисяч КАБів. Ці дані свідчать про те, що застосування авіабомб збільшилося майже у 20 разів порівняно з усім 2023 роком.

Також раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що росіяни вже використовують для ударів по Україні понад три тисячі керованих авіабомб на місяць, і ця цифра постійно зростає.

Водночас експерти вважають, що ЗСУ не обов'язково мати таку кількість авіабомб.

"Якщо буде висока точність, то нам не потрібно 3000 КАБів, які летять куди попало. Нам не потрібен вогневий вал, до якого вдається Росія. Чим точніша зброя, тим менше потрібно вибухівки для ураження цілі", – каже авіаційний експерт Костянтин Криволап.

Новини за темою: 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень

Як пояснював начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов в інтерв'ю "Донбас. Реалії", тривала робота над вітчизняними модулями для КАБів пов'язана з тим, що інженерам потрібно було обрати форму крил, налаштувати систему наведення та блок протидії ворожій РЕБ.

Саме остання позиція є ключовою, оскільки українським фахівцям потрібно створити аналог згаданої російської "Комети-М", яка завдає чимало клопоту вітчизняним РЕБ, пише видання.

"За рахунок наших інженерів ми зробимо набагато досконалішу версію, ніж їхня "Комета-М", повірте", – запевняє заступник директора компанії з виробництва засобів РЕБ Анатолій Храпчинський.

Крім того, Україні необхідно попрацювати над тим, щоб уникнути збоїв у роботі модулів управління і фіксації боєприпасу на корпусі літака. Це часто трапляється на російських бортах, що призводить до сходу боєприпасів.

Також слід врахувати швидку появу в небі західних винищувачів, таких як F-16 або французьких Mirage 2000.

Що в цілому являють собою КАБи?

КАБи – це керовані авіаційні бомби, які запускають з авіації. Такі бомби можуть сягати у вазі як 500 кг, так і 1500 кг.

Зброя зазвичай оснащена аеродинамічними поверхнями та системами наведення. Це потрібно для того, щоб підвищити влучність попадання в ціль.

У Росії зараз є кілька видів таких бомб: УПАБ-1500В і радянські фугасні ФАБ-250, ФАБ-500, ФАБ-1500 (до них армія РФ зміцнює спеціальні коригувальні модулі, щоб краще керувати польотом).

Як відомо, Україна не вперше намагається випробувати вітчизняну зброю, подібну до тієї, яку Росія ефективно застосовує на полі бою.

Наприклад, раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що українські дрони аналоги "Ланцет" пройшли попередні випробування та готуються до перших бойових випробувань. З чотирьох дронів успішно випробування пройшли два.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі