USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Британія пропонує передавати країнам НАТО Typhoon в обмін на винищувачі для України

Передавати хочуть зняті з озброєння літаки Typhoon, які вже не використовуються військами Британії
тайфун
Джерело: відкриті джерела

У парламенті Великої Британії запропонували постачати країнам НАТО, які погодяться передати Україні літаки, свої винищувачі Typhoon. Про це заявив депутат від Консервативної партії Роберт Кортс, передає The Mirror.

Парламентар уточнив, що передавати хочуть зняті з озброєння літаки Typhoon, які вже не використовуються військами Британії.

"Чи не можна поставити їх (Typhoon, – ред.), якщо не безпосередньо Україні, то одній з країн-партнерів, яка могла б передати МіГ-19, Су-24 або якийсь інший літак, доступний у всьому світі?" – наголосив він.

При цьому колишній голова Міноборони Британії Марк Франсуа підтримав цю ідею і нагадав, що на британській авіабазі "вкривається пилом" одна ескадрилья Typhoon.

За його словами, таке рішення могло б розблокувати постачання МіГ та F-16, які справді хочуть отримати українці.

"Замість того, щоб вони вкривалися пилом в ангарі, навіть якщо їх постачання займе деякий час, чому б нам не зробити політичний сигнал, не запропонувати їм шість таких Typhoon, які знаходяться в ангарі і ніяк не використовуються?" – додав він. 

Британія підтримає країни, які вирішать передати Україні винищувачі

Велика Британія підтримає ті країни, які ухвалять рішення щодо передачі Україні винищувачів. Про це під час Мюнхенської конференції заявив прем'єр Ріші Сунак.

Він зазначив, що Лондон передасть Україні далекобійні боєприпаси. Також нагадав, що його країна готуватиме українських пілотів.

"Ми оголосили про те, що розпочинаємо підготовку українських пілотів. Це довгострокова мета у збільшенні безпеки України. Але є певні складнощі у постачанні певних типів літаків. Ми дуже чітко сказали, наша позиція полягає в тому, що якщо інші країни зможуть негайно надати літаки, Сполучене Королівство з радістю підтримає їх у цьому", – заявив глава уряду Британії.

Він також закликав країни – члени НАТО пришвидшити надання Україні зброї та амуніції.

"Якби один із цих запасів зараз допоміг вивести з ладу російський танк, то хіба не для цього його потрібно було б використати? Час має вирішальне значення, і в цьому конфлікті є момент, коли ми можемо змінити швидкість та допомогти Україні перемогти. Я думаю, що альтернатива багато гірша", – наголосив Сунак.

Про Крим

Відповідаючи на запитання, чи надасть Велика Британія зброю великої дальності, яка могла б завдати удару по Криму, він відповів, що Україна має право захищатися.

"Здійснити контрнаступ, який виведе Росію за межі України: я вважаю, що це цілком розумно, і ми повинні повністю потурати країни в цій амбіції та бажати успіху цієї амбіції", – додав глава уряду Британії.

У Німеччині 17 лютого, відкрилася 59-та Мюнхенська конференція з питань безпеки. Вже багато років цей захід є головним для європейських країн для обговорення зовнішньої політики та політики безпеки. Цього року головною темою конференції є війна Росії проти України. Про ключові заяви світових лідерів ми писали тут.

Довідково

Мюнхенська конференція була заснована в 1962 році як "засідання представників оборонних відомств" країн – членів Північноатлантичного альянсу (НАТО). З кінця 1990-х років у ній беруть участь політики та військові із держав Центральної та Східної Європи. На самому форумі не ухвалюються рішення, але на полях традиційно відбуваються двосторонні зустрічі.


Читайте також:
Ветеранам АТО, які зараз не воюють, довіряють тільки 40% українців, – опитування Ветеранам АТО, які зараз не воюють, довіряють тільки 40% українців, – опитування
Колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили в нашесті бліх на Даунінг-стріт Колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили в нашесті бліх на Даунінг-стріт
Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро
Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено