USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна досягла "тактично значущого" прогресу в контрнаступі, – NYT

У напрямку Бердянська ЗСУ досягли успіхів навколо села Старомайорське
ЗСУ
Воїн ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ
Американські аналітики вважають, що впродовж останніх кількох місяців українська армія досягла тактично значущого прогресу на двох основних напрямках. Про це повідомляє The New York Times.

Військові аналітики заявили, що ЗСУ просунулися приблизно на 10-12 миль (16-19 кілометрів) уздовж обох основних напрямків наступу, аби вийти до Азовського моря та перервати сполучення між Росією окупованим Кримом.

Українська армія просувається на південь через село Старомайорське до Бердянська та західніше - до Мелітополя.

"За словами військових аналітиків, визволені території, від 10 до 12 миль, хоч і відносно невеликі, але важливі, оскільки це змушує Москву відволікати сили з інших напрямків фронту", – йдеться у матеріалі.

В Інституті вивчення війни назвали досягнення ЗСУ "тактично значущими", зауваживши, що передислокація військ РФ, швидше за все, сукупно ще більше послабить російські оборонні лінії, створивши "можливості, аби будь-який український прорив був потенційно вирішальним".

У напрямку Бердянська ЗСУ досягли успіхів навколо села Старомайорське і продовжують просуватися до російського опорного пункту в селі Урожайне, повідомили українські військові.

Водночас російська армія веде наступ на північному сході України в районі міста Куп’янськ. На думку експертів, таким чином РФ, скоріш за все, намагається відвернути увагу українських військових від інших районів наступальних дій.

Видання також зазначає, що Україна залучила тисячі військових, зокрема досвідчених і загартованих у боях морських піхотинців, для наступу на південь у долині річки Мокрі Яли.

"Якщо їм вдасться просунутися через Урожайне або навколо нього, вони опиняться за 50 миль (80 кілометрів) від двох великих портових міст Бердянська та Маріуполя на Азовському морі. І з кожною милею, на яку вони просуваються, українські сили чинять все більший тиск на російські лінії постачання", – наголошує NYT.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українські військові вже деякий час зберігають присутність на лівому березі Дніпра у Херсонській області, на відміну від попередніх українських рейдів, але експерти ISW поки що не вважають ці позиції плацдармом. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров