USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У РФ звільняють ув’язнених жінок для участі у війні проти України, – джерела

Наразі невідомо, які обов’язки виконуватимуть призовниці на фронті
Колонія, в'язниця, тюрма РФ, Росії

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Наприкінці травня Росія звільнила із в’язниць групу жінок, які мають приєднатися до бойових дій в Україні. Це може свідчити про новий етап у використанні Кремлем злочинців у своїх військових зусиллях, пише The New York Times.

Видання посилається на двох колишніх ув’язнених, які підтримують зв’язок із тими, хто досі перебуває у тюрмі. За словами джерел, військові вербувальники забрали кількох жінок із в'язниці під Санкт-Петербургом.

І поки незрозуміло, чи їхнє звільнення є поодиноким випадком, пілотною програмою чи початком більшої хвилі вербування ув’язнених жінок. Також зазначається, що на початку повномасштабного вторгнення близько 30 тисяч жінок відбували покарання в Росії.

"Військові вербувальники почали гастролювати по в’язницях для жінок по всій європейській частині РФ восени минулого року. Це сталося більш ніж через рік після того як сили країни почали пропонувати засудженим чоловікам помилування й зарплату в обмін на бойову службу. Однак досі засуджені жінки, які вступили на військову службу, залишалися ув’язненими без офіційних пояснень, згідно з інтерв’ю з колишніми та нинішніми ув’язненими чотирьох російських жіночих в’язниць", – повідомляє видання.

На цей час невідомо, які обов’язки виконуватимуть призовниці на фронті. Вербувальники пропонували ув’язненим контракти на рік на посади снайперів, бойових медиків і фронтових радистів.

Видання стверджує, що тоді на це погодилися лише близько 40 із 400 ув’язнених. Жінкам запропонували помилування та платню в еквіваленті приблизно двох тисяч доларів на місяць. А це орієнтовно в десять разів перевищує мінімальну заробітну плату в Росії.

За словами колишніх ув’язнених, суворі умови утримання в російських в’язницях сприяли тому, що деякі жінки все ж погодилися піти на фронт.

Новини за темою: Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці

Крім того, десятки тисяч ув’язнених російських чоловіків долучилися до лав окупантського війська у вирішальний момент війни та допомогли РФ відновити військову перевагу над Україною. 

Натомість в Україні їх було вбито тисячами. Деякі з тих, хто пережив військову службу і був звільнений, відтоді скоїли серйозні злочини, включаючи вбивства.

Приміром, понад 35% російських в’язнів, завербованих у ПВК "Вагнер" на війну проти України, померли під час операції із захоплення Бахмута. Вони також становлять 88% всіх окупантів, знищених у боях за місто.

Розслідувачі отримали доступ до даних ПВК "Вагнер" щодо посмертних виплат родичам бойовиків. Під час вивчення номерів жетонів загиблих ув'язнених журналісти з'ясували, що вагнерівці завербували з російських колоній щонайменше 48 тис. 366 людей.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі