USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

У Раді має бути інститут відкликання депутатів, – Стефанчук

Голова парламенту зазначив, що народ, який обрав депутата, має можливість відкликати його
Руслан Стефанчук
Голова ВР України Руслан Стефанчук
Джерело: Українська правда

У Верховній Раді мав би з’явитись інститут відкликання народного депутата. Про це заявив спікер парламенту Руслан Стефанчук, передають "Українські новини".

"І я думаю, що в контексті народовладдя ми повинні думати і про інститут відкликання народного депутата. Про те, як народ, який обрав депутата, має можливість відкликати його. Це абсолютно нормальна практика, яка існує в багатьох країнах світу", – зазначив він.

Стефанчук наголосив, що якщо депутат приходить разом з партією, а потім починає вести якусь свою політику за зрозумілих чи незрозумілих питань, то, безперечно, партія, яка привела цього депутата, має право впливати на нього. 

"Це питання дискусії, тому що, з одного боку, не хочеться перетворити це в акціонерне товариство, де просто може сидіти людина з 40% голосів і подавляти депутатську ініціативу. З другого боку, партійне структурування суспільства також є дуже важливим для майбутніх процесів. Тому, безперечно, є над чим думати і перспектива також є", – додав голова парламенту.

За словами Стефанчука, зараз у Верховній Раді йдуть дискусії про імперативний мандат. Особливо вони будуть актуальні, коли буде обиратися наступна Рада за правилами голосування по списках.

Що таке імперативний мандат?

Імперативний мандат – це правило, згідно з яким депутат представницького органу влади зв'язаний наказами виборців і протягом усієї своєї діяльності відповідальний перед ними. При цьому законодавчо закріплена можливість дострокового відкликання депутатів, що не виправдали довіри виборців.

Скільки нардепів зараз в Раді?

Станом на 1 липня 2024 року у Верховній Раді України дев'ятого скликання працює 401 народний депутат, з яких 215 було обрано в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та 186 – в одномандатних виборчих округах.

Минулого року голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк заявляла, що процедура імперативного мандату застосовувалася до 24 депутатів із політичної партії "Слуга народу" впродовж останніх двох років.

Читайте також:
Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про угоду зі слідством Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про угоду зі слідством
Оголошений в міжнародний розшук нардеп Дмитрук сьогодні голосував онлайн на засіданні правоохоронного комітету Оголошений в міжнародний розшук нардеп Дмитрук сьогодні голосував онлайн на засіданні правоохоронного комітету
Верховна Рада обмежує використання Telegram Верховна Рада обмежує використання Telegram
Нардеп від Нардеп від "Слуги народу" постане перед судом за незаконне збагачення на 11 млн гривень