USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50
Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50

Майже 20% українців вірять, що перемога у війні настане до кінця 2024 року

А 39% вважають, що перемога буде через один-два роки
люди
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

83% українців вірить у перемогу України у війні, не вірять – 11%. Про це свідчать результати соцопитування. Це дані дослідження Центру Разумкова.

У перемогу вірять 72% жителів півдня країни, 75% жителів сходу, 87% жителів заходу і 88% жителів центру України. Не вірять у перемогу найменше в центрі України (7%), найбільше на півдні (21%).

Щодо термінів настання перемоги, то серед респондентів, які в неї вірять, 39% вважають, що вона настане за один-два роки, 19,5% – що вона буде до кінця поточного року, 15% – що для цього знадобиться від трьох до п’яти років, 5% – понад п’ять років, 2% – що перемога відбудеться, але "навряд чи за їхнього життя". Найбільш оптимістичними очікування перемоги були в лютому – березні 2023 року. Тоді 50% вважали, що перемога настане до кінця року.

38% тих, хто вірить у перемогу, кажуть, що такою можна буде вважати вигнання російських військ з усієї території України й відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Ще 17,5% визнаватимуть перемогою знищення російської армії і сприяння повстанню / розпаду всередині РФ. 17% вважатимуть перемогою відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, 7,5% – вигнання російських військ з усієї території України, крім окупованого Криму, а 8% – припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на захоплених унаслідок повномасштабного вторгнення (після 24 лютого 2022 року) територіях.

Відносна більшість (47%) українців заявляє, що дозвіл з боку країн Заходу для України бити західною зброєю без обмежень по цілях на території Росії більш імовірно приведе до миру в Україні, аніж перемовини між Києвом та Москвою (такі перемовини вважають більш дієвим способом досягнення миру лише 29% респондентів).

58% опитаних ставляться до бойових дій у Курській області РФ позитивно, 20% – негативно. Позитивно до цього ставиться більшість (65%) тих респондентів, які вірять у перемогу України (негативно – лише 15%), тоді як ті, хто не вірить у перемогу, ставляться до цього частіше негативно (відповідно 22% і 50%).

У лютому 2024 року більшість українців (57%) відповіли, що найважливішим фактором успіху у війні з Росією є належна підтримка Заходу зброєю, фінансами, санкціями.

Цієї осені Україна спроможна зрушити ситуацію на полі бою у бік миру. Це дасть змогу завершити війну не пізніше 2025 року, заявив президент Володимир Зеленський на саміті Україна – Південно-Східна Європа

Читайте також:
ЗСУ вдарили по полігону росіян на Запоріжжі, коли ті проводили тренування ЗСУ вдарили по полігону росіян на Запоріжжі, коли ті проводили тренування
ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон "Чаклун"
Посадовець Посадовець "Укренерго" випрадовував злочини росіян і заперечував українську державність. Тепер йому загрожує до восьми років тюрми
Понад шість мільйонів українців з часу великої війни знайшли прихисток у Європі та поза нею Понад шість мільйонів українців з часу великої війни знайшли прихисток у Європі та поза нею