USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50
Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

У МАГАТЕ стривожені через пожежі біля Запорізької АЕС

В агентстві вважають, що ситуація ставить під загрозу зовнішнє електропостачання станції
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Міжнародне агентство з атомної енергії висловило стурбованість через виникнення інтенсивних пожеж біля тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції. Там стверджують, що це ставить під загрозу зовнішнє електропостачання станції, йдеться на сайті агентства.

"Протягом минулого тижня Місія МАГАТЕ за підтримки та сприяння в Запоріжжі (ISAMZ) кілька разів спостерігала пожежі на різних відстанях від ЗАЕС та прилеглих сіл. На вихідних експерти агентства спостерігали дим, який надходив із району на північ від Запорізької АЕС біля вхідного каналу ЗАЕС", – зазначено в повідомленні.

В МАГАТЕ уточнили, що пожежа була під повітряними кабелями електропередачі, які залишилися для живлення Запорізької АЕС.

"Оскільки літня спека триває, такі пожежі вздовж трас двох ліній, що залишилися, ставлять ЗАЕС під загрозу втрати зовнішнього електропостачання. Хоча цього разу відключення жодної з ліній не відбулося, ситуація підкреслила крихкість зовнішнього електропостачання Запорізької АЕС".

Новини за темою: РФ зареєструвала військову частину на території окупованої ЗАЕС

Чим важливе зовнішнє енергопостачання ЗАЕС?

Усі шість реакторів на станції наразі зупинені, тому для охолодження реакторів та забезпечення інших критично важливих функцій ядерної безпеки необхідне зовнішнє електропостачання. У разі аварійної ситуації на ЗАЕС передбачено 20 дизель-генераторів, які можуть забезпечити станцію необхідною електроенергією, але лише на короткий час.

Нагадаємо, у квітні стало відомо, що енергоблоки ЗАЕС перевели у стан "холодного зупину" вперше з 2022 року.

"Холодний зупин" є безпечним станом ядерного реактора, коли він заглушений за низького тиску та низької температури охолоджувальної води. Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію. Він може перебувати в такому стані нескінченно довго за умови під’єднання до енергоживлення.

Читайте також:
Для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС Єврокомісія надає три мільйони євро Для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС Єврокомісія надає три мільйони євро
ЗСУ підтвердили ураження нафтобази у Воронезькій області РФ ЗСУ підтвердили ураження нафтобази у Воронезькій області РФ
Росія атакувала підстанцію і знеструмила лінію живлення окупованої Запорізької АЕС Росія атакувала підстанцію і знеструмила лінію живлення окупованої Запорізької АЕС
Підстанцію на Запорізькій АЕС атакував дрон, – МАГАТЕ Підстанцію на Запорізькій АЕС атакував дрон, – МАГАТЕ