USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Києві затримали агента ФСБ, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою та хотів влаштуватися на оборонний завод

Восени минулого року фігуранта дистанційно завербував кадровий співробітник російської ФСБ
У Києві затримали агента російської ФСБ
У Києві затримали агента російської ФСБ
Джерело: СБУ

У Києві співробітники СБУ затримали ще одного агента російської ФСБ, який збирав розвіддані про Сили оборони та стратегічну інфраструктуру України. Крім того, за вказівкою російської спецслужби фігурант намагався влаштуватися до оборонного заводу. Тепер він може отримати довічне ув’язнення. Про це повідомили на офіційному сайті Служби безпеки України.

Що відомо про ділка?

За даними слідства, затриманим є 52-річний мешканець столиці. Восени 2023 року його дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ по м. Москва та Московській області.

З початку комунікація киянина з посадовцем спецслужби РФ відбувалась через один із прокремлівських Телеграм-каналів. Надалі представник ФСБ спілкувався зі своїм агентом в анонімному чаті популярного месенджера.

"Щоб виявити локації потенційних цілей для ворога, зрадник обходив вулиці Києва та його околиці й приховано фотографував "потрібні" об’єкти. За кожне виконане завдання ФСБ перераховувала на банківську картку свого агента грошову "винагороду", – розповіли в СБУ.

Що цікавило зловмисника?

У відомстві зазначили, що передусім фігурант намагався виявити і передати агресору локації запасних командних пунктів Третьої штурмової бригади та штабу Сухопутних військ ЗСУ.

"Також він "зливав" окупантам координати ключових енерго- і теплогенеруючих підприємств, які забезпечують світлом та опаленням більшу частину цивільної інфраструктури столиці. За даними кіберфахівців СБУ, у його "звітах" до ФСБ проходила інформація як про електропідстанції та магістральні лінії електропередачі, так і про котельні КП "Київтеплоенерго", – додали у відомстві.

Зазначається, що розвідвідомості потрібні були загарбникам для підготовки нової серії прицільних ударів по військовій та критичній інфраструктурі України.

Разом з цим за вказівкою російської спецслужби ворожий агент намагався влаштуватися до оборонного заводу у столичному регіоні. Для виконання цього завдання фігурант підготував резюме та направив його до кадрового підрозділу стратегічного підприємства.

"У разі отримання посади, зловмисник планував збирати таємну інформацію про види та кількість озброєнь, які виробляють на потужностях оборонного об’єкта. Однак співробітники СБУ викрили ворожі наміри, задокументували злочинну діяльність російського агента і затримали його під час виконання розвідувального завдання", – розповіли в Службі безпеки.

Під час обшуків у помешканні затриманого вилучили мобільний телефон із доказами листування з агресором та банківські картки, на які він отримував російські гроші.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)", – зазначили в СБУ.

Наразі зловмисник знаходиться під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення.

Новини за темою: ФСБ Росії завербувала євродепутатку з Латвії

Раніше ми повідомляли, що у Києві затримали ексчиновника, який був агентом ФСБ і пропонував приєднати східні регіони України до Ростовської області РФ. Фігуранту повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат