USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Києві неможливо всі школи та дитсадки обладнати укриттями, – депутат Київради Вітренко

Вся річ у конструктивних особливостях будівель та в геодезії
перевірка укриття
Джерело: МВС

Незабаром у столиці розпочнеться новий навчальний рік, який цього року буде відбуватися в очній формі – без онлайну. Натомість батьків почали турбувати питання: як буди з укриттями в навчальних закладах? Чи є вони скрізь і чи обладнані належним чином?

Відповіді на ці питання розбирав в ефірі UWN депутат Київради від фракції "Слуга народу" Андрій Вітренко.

Обладнання укриття

Найперше, відзначає чиновник, держава виділила півтора мільярда гривень на забезпечення безпечного середовища закладів освіти на облаштування та ремонт найпростіших укриттів. Ці цифри стосуються всієї України.

Загалом щодо міста Києва, то тут виділено близько 111 млн гривень на облаштування укриттів в навчальних закладах (школах та дитячих садочках).

Не всі будуть з укриттями

Втім, за словами Вітренка, в місті Києві станом на сьогодні 12 шкіл не обладнанні найпростішими укриттями.

"Чому? Перше – це конструктивні особливості будівництва школи. Там не можливо обладнати укриття. Друге – особливості рельєфу та місцевості. Тобто там десь підходить вода близько і все таке інше", – пояснює він.

Але станом на сьогодні – найгірша ситуація з дитячими садочками.

"Ми проводили розрахунки, і є математично доведена модель, яка складається в тому, що утримувати вихователів зараз на 2/3 їх заробітної плати "на простої" набагато дорожче, ніж побудувати укриття в цих районах. Найбільше страждають Оболонський район і Дарницький район. Бо, по-перше, вони густо заселені, по-друге, там геодезія така, що неможливо побудувати садочки з підвалами", – додає Вітренко.

Нині, за його словами, в багатьох садочках міста Києва немає підвалів взагалі. А станом на сьогодні є лише п'ять пілотних проєктів для того, щоб обладнати ці школи та садочки укриттями. Втім чи встигнуть виконати роботи до початку навчального року – наразі не відомо.

Скандал з укриттями

Нагадаємо, столична прокуратура разом з поліцією розслідують кримінальне провадження за фактом розкрадання коштів, які виділялися на ремонт та облаштування укриттів, та споруд цивільного захисту.

Загалом в Україні правоохоронці вже проінспектували близько 50 тисяч укриттів. Третина з проінспектованих не придатні або зачинені. У Києві станом на 5 червня влада перевірила понад 1800 укриттів – третина з них виявилися не готовими до використання.

Причиною масштабної перевірки укриттів стали трагічні події. У ніч проти 1 червня під час чергової атаки росіян серед трьох загиблих у Деснянському районі Києва була дружина містянина Ярослава. Укриття, до якого бігла родина, виявилося закритим. У цей момент сталося падіння уламків, які, за словами очевидців, впали через 10 хвилин після сигналу повітряної тривоги. З дитиною все добре, а жінка – загинула.

Згодом після цього президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій, зокрема, розглянули ситуацію щодо укриттів. Президент доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну, провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва та надати звіт протягом десяти днів. Голові МВС Ігорю Клименку доручено зробити те ж саме, але по Україні.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"