USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

У Болівії почався і швидко провалився військовий переворот. Командувача армії заарештували

Згодом президент Арсе привів до присяги нового командувача Збройних сил Хосе Вілсона Санчеса, який закликав солдатів повернутися до казарм
переворот у Болівії_2
Спроба військового перевороту в Болівії
Джерело: Reuters

26 червня Збройні сили Болівії спробували вчинити державний переворот. Але він тривав недовго і закінчився арештом головного призвідника – генерала Хуана Хосе Суньїга Масіаса. Генерала, який обіймав посаду командувача болівійської армії з 2022 року, відправив у відставку президент Луїс Арсе, пише Reuters.

Напередодні військові підрозділи на чолі з нещодавно відставленим генералом Хуаном Хосе Суньїгою зібралися на центральній площі столиці Болівії – Ла-Паса, де розташовані президентський палац і парламент.

Потім очевидці повідомили, що військовий броньовик протаранив двері президентського палацу, а солдати забігли всередину.

"Країна стикнулася зі спробою державного перевороту. Також країна знову стикається з інтересами, спрямованими на те, щоб демократія в Болівії була перервана. Нам потрібно, щоб народ Болівії організувався і мобілізувався на користь демократії", – заявив глава держави Арсе.

Однак уже за кілька годин військові на бронетехніці відійшли з площі, яку взяла під контроль поліція.

Згодом президент привів до присяги нового командувача Збройних сил Хосе Вілсона Санчеса, який закликав солдатів повернутися до казарм, а їхніх командирів – уникнути кровопролиття. І потім склав присягу президенту.

Разом з тим Сполучені Штати Америки зазначили, що уважно стежать за ситуацією, і закликали до спокою та стриманості.

Що спровокувало військовий переворот?

Варто зазначити, що напруженість у Болівії наростає напередодні загальних виборів 2025 року: експрезидент лівого спрямування Ево Моралес планує балотуватися проти колишнього союзника Арсе, що створює серйозний розкол у правлячій Соціалістичній партії.

Багато хто не хоче повернення Моралеса, який правив країною у 2006–2019 роках, однак він був повалений на тлі масових протестів і замінений тимчасовим консервативним урядом. Потім Арсе виграв вибори 2020 року.

Хосе Суньїга нещодавно заявив, що Моралес не зможе повернутися на посаду президента, і пригрозив заблокувати його, якщо він спробує це зробити, що призвело до того, що Арсе відсторонив Суньїгу від його посади.

Напередодні нападу на президентський палац генерал Суньїга звернувся до журналістів на площі та послався на зростаюче невдоволення країни. Мовляв, Болівія не має виходу до моря, бореться з економічним спадом через виснаження резервів центрального банку та падіння рівня експорту газу.

"Три головнокомандувачі ЗС прийшли висловити тривогу. Припиніть руйнувати, припиніть збіднювати країну, припиніть принижувати армію", – заявив генерал, виступаючи перед солдатами і сказав, що народ його підтримує.

Пізніше Суньїга повідомив журналістам, що в неділю Арсе попросив його "зробити що-небудь", щоб підвищити його рейтинг, але не надав доказів.

Читайте також:
У Грузії заявили про підготовку держперевороту з У Грузії заявили про підготовку держперевороту з "українським слідом". МЗС відреагувало
Слідом за Нігером. У ще одній африканській країні військові заявили про захоплення влади Слідом за Нігером. У ще одній африканській країні військові заявили про захоплення влади
В Німеччині попередили спробу державного перевороту і захоплення Бундестагу, - Die Zeit В Німеччині попередили спробу державного перевороту і захоплення Бундестагу, - Die Zeit