USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У вівторок спека в Україні може досягти 37 градусів. Як вберегтися від пекучого сонця та пережити жарку погоду

За весь час метеорологічних спостережень із 1881 року в день 2 липня найвищу температуру було зафіксовано на позначці 34,2°C у 1885 році
спека
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У вівторок, 2 липня, на всій території України пануватиме спека 35–37 градусів. В окремих регіонах очікуються дощі, грози і град. Про це повідомляє Гідрометцентр. 

Дощі, грози, подекуди град, шквали 15–20 м/с очікуються у західних і Житомирській областях. У Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Хмельницькій областях прогнозуються значні дощі, температура вночі 15–20 градусів, удень 22–27 градусів.

У Вінницькій, Київській та Чернігівській областях вночі без опадів, удень можуть бути короткочасні дощі, місцями грози, температура вночі 17–22 градуси, удень 29–34 градуси.

На решті території суха спекотна погода; температура вночі 19–24 градуси, удень 30–34 градуси, місцями сильна спека 35–37 градусів.

У Києві 2 липня вдень очікується короткочасний дощ. Температура вночі близько 20 градусів, удень 30–32 градуси.

Цікаво, що за весь час метеорологічних спостережень із 1881 року в день 2 липня найвищу температуру було зафіксовано на позначці 34,2°C у 1885 році, а найнижчу – вночі на позначці 7,3 градуса вище нуля в 1908 році. Такими є дані Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського. 

Прогноз погоди на 2 липня
Джерело: Український гідрометцентр

Як врятуватися від спеки 

В таку спеку, яка найближчими днями очікується в Україні, варто скористатися кількома порадами, аби мінімізувати наслідки впливу високих температур. 

Приділяйте увагу дітям. Дитячий організм чутливіший до високої температури і дитина може зазнати перегрівання. Якщо у дитини зʼявилися почервоніння шкіри, підвищена температура тіла, млявість, безпричинне капризування, нудота, часте дихання із задишкою, судоми або навіть непритомність, негайно зніміть з неї одяг, протріть тіло вологою серветкою, дайте пити воду малими ковтками. І зверніться до лікаря. 

У дорослих також можуть проявлятися симптоми теплового та сонячного удару. Найперше – це слабкість, млявість, запаморочення, рясне потовиділення, спрага, головний біль, нудота й блювота, можлива втрата свідомості. Якщо людина перегрілася і в неї спостерігаються перелічені вище симптоми, негайно викликайте лікаря. 

Щоб не перегрітися, не виходьте на вулицю у сильну спеку. Якщо ж виходите, то одягайте просторий світлий одяг із натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшечку негазованої води. На вулиці намагайтеся триматися в тіні.

В особливо жаркі дні їжте легку їжу: овочі, фрукти, відварені рибу та птицю. Бажано повністю вилучити зі свого раціону жирні, смажені й солодкі страви. Пийте багато води. Відмовтеся від алкоголю та від жирної важкої їжі. 

Читайте також:
У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття? У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття?
У Києві через спеку погіршується якість повітря. Очікується сильне забруднення діоксидом азоту У Києві через спеку погіршується якість повітря. Очікується сильне забруднення діоксидом азоту
Україна цього тижня буде однією з найспекотніших країн в Європі Україна цього тижня буде однією з найспекотніших країн в Європі
Тепловий удар в автомобілі. Чому залишати дитину в авто саму небезпечно навіть на кілька хвилин? Тепловий удар в автомобілі. Чому залишати дитину в авто саму небезпечно навіть на кілька хвилин?