USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ціни на пшеницю зросли після ударів по російських кораблях у Чорному морі, – Bloomberg

Найбільший відправник вантажу пшениці Росія перевозить основну частину свого зерна по водних шляхах
пшениця
Джерело: відкриті джерела

Пшениця продовжила зростання після того як Україна використала морські безпілотники, щоб вивести з ладу російський нафтовий танкер та військовий корабель. Це поставило під загрозу ключовий експортний маршрут російських товарів через Чорне море, повідомляє Bloomberg.

Найбільший відправник вантажу пшениці Росія перевозить основну частину свого зерна по водних шляхах. Цього року вона планує другий поспіль рекордний урожай та продати його на світовому ринку.

"Ризик у Чорному морі зростає з кожним днем, і будь-яка загроза російському експорту набагато серйозніша, ніж загроза українському експортному коридору", – сказав Оле Хоуе, головний виконавчий директор брокера та консультанта IKON Commodities.

Ф'ючерси в Чикаго зросли на 3,4% – до 6,545 долара за бушель у понеділок, 7 серпня. У п'ятницю ціни закрилися на 1% вище, звівши нанівець більшу частину внутрішньоденного зростання на 4,3% після атаки України на російський військовий корабель. Рух у Новоросійському порту було зупинено на кілька годин.

Джерело: відкриті джерела

Рішення Києва розпочати війну з Росією в Чорному морі послідувало за виходом Володимира Путіна 17 липня з укладеної за посередництва ООН "зернової угоди" та скоординованою ракетною кампанією проти українських портів. Внаслідок цього український експорт сільськогосподарських культур різко скоротився, а російський не постраждав.

На чорноморський маршрут також припадає від 15% до 20% нафти, яку Росія продає щодня на світових ринках, і він також є основним транзитним коридором для казахстанської нафти.

Ф'ючерси на пшеницю, як і раніше, знижуються майже на 20% цього року через перспективи небувалих урожаїв від ключових експортерів і, як і раніше, великий запас світових запасів.

Удари по кораблях

У ніч на 5 серпня в районі Кримського мосту пролунали потужні вибухи, які імовірно спричинені морськими дронами.

Представник окупаційної влади на Запоріжжі Володимир Рогов повідомив, що, "за попередньою інформацією, в результаті атаки морськими дронами у Керченській протоці було пошкоджено російський танкер СІГ (SIG)". За даними екіпажу, пошкоджено машинне відділення. Корабель не може самостійно пересуватись, проте витоку палива немає. Йому на допомогу відправлено два буксири.

Читайте також:
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Sea Baby можуть обнулити цілий флот ворога, – оператор морського дрона Sea Baby, що влучив у Кримський міст улітку 2023 року Sea Baby можуть обнулити цілий флот ворога, – оператор морського дрона Sea Baby, що влучив у Кримський міст улітку 2023 року
З порту З порту "Південний" одним судном вивезли майже 200 тисяч тонн вантажів. Це рекорд від початку великої війни
Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35% Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35%