USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ті, хто підставив плече ЗСУ. Бізнесмени та фонди, які є найбільшими спонсорами майбутньої Перемоги

ЗСУ

Захисники України

Джерело: відкриті джерела

З самого початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації, яке сталося 24 лютого 2022 року, одним із найпопулярніших слів у побуті українців стало слово "донат". Донатили і продовжують донатити не тільки звичайні українці, які готові віддати останні заощадження для швидкої перемоги над ворогом, але і представники бізнесу – як малого, так і великого.

Окремо варто згадати про фонди, які у відповідь на повномасштабне вторгнення розгорнули повномасштабну активність з допомоги не тільки ЗСУ, але й постраждалим від війни людям. Тим самим міцно закріпившись в лідерах з допомоги практично усім категоріям українців, яких зачепила війна. 

Отже, давайте про конкретні цифри. 

На сьогодні загальна сума благодійних пожертв на гуманітарні та військові потреби наближається до 100 мільярдів гривень.

Приватні меценати

Джерело: UWN

Найбільшим приватним меценатом виявився Рінат Ахметов, який через різні свої структури, включаючи іменний благодійний фонд, витратив 5,5 мільярдів гривень.

Найбільший його проєкт – це "Сталевий фронт Ріната Ахметова", який об'єднав усю мілітарну допомогу його бізнесів для ЗСУ, медиків та працівників критичної інфраструктури.

Петро Порошенко допоміг армії та цивільнім мешканцям прифронтових територій на понад 2 мільярди гривень. На його особистій сторінці та на сторінці громадської організації "Справа Громад" постійно публікуються проєкти, підтримка яких потрібна просто зараз. 

Віктор Пінчук активно розвиває власну програму відновлення військових та цивільних, постраждалих внаслідок бойових дій. Детальніше про нього можна прочитати ось тут. Його благодійний фонд не розповідає про всі витрати, але торік на цю діяльність Пінчук спрямував 1,7 мільярда гривень.

Благодійні фонди

Джерело: UWN

Найбільше на цей момент, звісно, зібрала ініціатива Володимира Зеленського United24, яку допомагають просувати світові зірки, – понад 15 мільярдів гривень. Деталі про всі проєкти ініціативи президента ось тут.

Фонд "Повернись живим" звітує про 7,5 мільярдів гривень. Задонатити та ознайомитись з діяльністю фонду можна тут. А Фонд Сергія Притули, відомий своїми кампаніями зі збору коштів, наприклад, на супутник, зміг залучити понад 4 мільярди гривень. На що ще збирає фонд прямо зараз і чим ви можете допомогти – дізнавайтесь ось тут.

Хто ще

Чималі суми у рамках своїх програм корпоративної відповідальності витрачали і в інших великих бізнес-структурах. Аграрний гігант МХП на продовольчу допомогу спрямував близько мільярда гривень.

Понад 760 мільйонів пожертвувала "Нова пошта". Компанія також, зокрема, безкоштовно доставляє допомогу військовим та постраждалим цивільним 

ІТ-компанія EPAM звітує про понад 300 мільйонів гривень – ці гроші пішли на гуманітарну та медичну допомогу українцям, підтримку захисників, а також на допомогу освітнім закладам.

Компанія "Епіцентр" зробила благодійних внесків на 150 мільйонів гривень.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму