USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Системи ППО малої дальності передасть незабаром Литва Україні в пакеті військової допомоги

Також щодня передаватимуть військову техніку, озброєння і системи, необхідні на полі бою
Литва
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У серпні Вільнюс передасть Україні пакет військової допомоги. До нього увійдуть серед іншого системи ППО малої дальності та засоби боротьби з дронами, повідомляє пресслужба Міністерства оборони Литви.

У відомстві зазначили, що передача критично необхідних систем протиповітряної оборони малої дальності Україні відбудеться вже незабаром. І це є таким внеском у коаліцію засобів протиповітряної оборони на чолі з Німеччиною, США та Францією, в якій бере участь Литва.

"Також щодня будемо передавати іншу військову техніку, озброєння та системи, необхідні на полі бою. Наша підтримка – це інвестиція в нашу власну безпеку", – зауважив міністр оборони країни Лаурінас Кащюнас.

Загалом до пакета допомоги увійдуть:

  • 14 бронетранспортерів М113;
  • ЗРК малої дальності з ракетами;
  • системи боротьби з безпілотниками;
  • всюдиходи із запчастинами;
  • вантажні причепи;
  • 20-тонні телескопічні навантажувачі;
  • фронтальні навантажувачі;
  • гвинтівки;
  • боєприпаси;
  • димові заряди.

Водночас в литовському Міноборони додали, що у 2024 році на запит України Вільнюс передав також і боєприпаси калібру 155 мм, бронемашини M577 і M113, системи для боротьби з дронами, шведські протитанкові гранатомети "Карл Густав".

Також це були й системи дистанційного підриву RISE-1, розібраний навчально-тренувальний і навчально-бойовий літак L-39ZA Albatros, генератори та інше забезпечення.

А від початку повномасштабної війни Литва передала Україні військову допомогу на 641 млн доларів.

Новини за темою: Литва щороку виділятиме на оборону України чверть відсотка ВВП

Не варто забувати й того, що цьогоріч Вільнюс виділить 1,2 млрд євро у фонд підтримки України, створеного Євросоюзом, на закупівлю боєприпасів та військової техніки. Крім того, допоможе удосконалити систему безпеки в українських школах.

До того ж у квітні Литва передав Збройним силам України чергову партію військової допомоги, зокрема розібраний легкий штурмовик L-39 Albatros. Так, Збройні сили Литви використовували літаки L-39 Albatros для навчання офіцерів управління винищувачами й бойової підготовки льотчиків у складних метеорологічних умовах вдень і вночі.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід