USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Священники зі званням офіцера: Як проходить підготовка капеланів для служіння на передовій

Капелани в ЗСУ_9
Джерело: Міністерство оборони України

Цивільні особи не можуть перебувати в зоні бойових дій, тому священники, які їдуть на фронт для окормлення військових, проходять належну військову підготовку. Про це в інтерв'ю UWN розповів начальник Служби військового капеланства ЗСУ полковник Олексій Терещук.

Детальніше щодо того, про що найчастіше говорять бійці ЗСУ з капеланом, чому священнику свої проблеми довіряють навіть атеїсти, чи може капелан бути поруч з бійцем в окопі, чому військовий капелан не дорівнює священник, а також як готують самих капеланів, в інтерв’ю UWN за посиланням

Закон "Про службу військового капеланства" був проголосований у 2021 році, до цього в Україні не було такого виду підтримки, як духовна. 

"Закон був проголосований і сформована служба, щоб надати доступ військовому священнику максимально близько до бійця. Тому що цивільна особа не може перебувати в зоні бойових дій. Тут священник вже розуміє, куди він їде, він проходить певну підготовку, отримає певні гарантії захисту, в тому числі – соціальні", – каже Олексій Терещук. 

Після цього, за словами начальника служби, капелан може перебувати з підрозділом в безпосередній близькості до зони бойових дій. Тоді цей священник відвідує буквально ВОПи, "нуль", проводить бесіди, надає підтримку, коли виникає така потреба.

Водночас, зазначив Олексій Терещук, капелан надає не лише релігійну підтримку, він надає загальну духовну підтримку, він підтримує бойовий дух.

Новини за темою: Військовий капелан Андрій Зелінський: Шлях до перемоги – це процес і він потребує від нас щоденних зусиль

"Це дуже важливий момент, в цій війні було продемонстровано необхідність саме підтримки бойового духу. Навіть сам факт перебування капелана в підрозділі в зоні бойових дій вже надихає бійців. Через капелана вони відчувають присутність Бога, відчувають, що вони не самі. Якщо поруч з ними представник церкви, то вони вже відчувають себе не покинутими і це вже надихає на боротьбу. Місія капеланської служби "Бути поруч", зазначає начальник служби. 

Ще додатково капелан, – каже Олексій Терещук, – це в якісь мірі і психолог, релігійний психолог, до священника скоріше прийдуть ті, хто побоюється, не сприймає психологів або психіатрів. Звичайно є ті, хто не відчуває такої потреби, але капелан – для всіх. Якщо захоче поспілкуватися атеїст просто про якісь речі, капелан готовий допомогти в цьому. Капелан для того, щоб люди відчували, що вони не залишені.

У Службі військового капеланства ЗСУ наголошують, що капелан не може брати участь в бойових діях – це така особливість за нормами Міжнародного гуманітарного права, військовий капелан є не комбатантом, йому заборонено видавати та користуватися зброєю. У нього є всі засоби захисту – бронежилет і шолом, але немає особистої зброї. Тому він не може брати участь в бою, але там, де особовий склад після виконання бойових завдань, він має бути якнайближче до особового складу, щоб підтримати та допомогти.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном