USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

До кордону з Польщею відремонтують міст: Орієнтовна вартість робіт складає понад 467 млн гривень

Аукціон на визначення підрядника проведуть 24 листопада
дорога Львівщина_1
Будівництво дороги
Джерело: Служба автомобільних доріг у Львівській обл.

До кордону з Польщею, йдеться про дорогу державного значення М-10 Львів – Краковець, відремонтують шлях. Орієнтовна вартість робіт складає понад 467 млн гривень, про це стало відомо з даних prozorro.gov.ua.

Так, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області опублікувала тендер на проведення реконструкції шляхопроводу через залізницю на км 4+014 автомобільної дороги загального користування державного значення М-10 Львів – Краковець.

"Очікувана вартість робіт складає 466 млн 556 тис. грн, які виділять із Державного бюджету України. Аукціон на визначення підрядника проведуть 24 листопада. А з кожною поданою пропозицією вартість падатиме на 0,5% (2 332 783 гривень, – ред.)", – йдеться у повідомленні.

Виконати зазначені роботи планують до кінця 2024 року. Місцеві ЗМІ зазначають, що це лише коригування тендеру. Попереднє оголошення було ще в серпні 2021 року. Тоді його вартість становила 270 млн, а підрядником обрали "ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ".

Водночас у пояснювальній записці до тендеру вказано, що у зв'язку з об’ємом і характером дефектів, виявлених технічним обстеженням та конструктивними особливостями опор, вони не дозволяють виконати поширення споруди. Автодорожній шляхопровід, побудований у 1974 році за старими нормативами, які не відповідають сучасному навантаженню. Відтак ремонт та посилення конструкції є економічно не доцільне.

"Відкоригованим робочим проєктом передбачається будівництво нового шляхопроводу на км 4+014 автомобільної дороги державного значення М-10 Львів – Краковець на перетині у двох рівнях з залізничними коліями ст. Рудно дільниці Львів – Мостиська з повною перебудовою дефектного існуючого автодорожнього шляхопроводу та урахуванням перспективи розвитку автомобільної дороги до І-б категорії", – йдеться у пояснювальній записці.

Будівництво нового шляхопроводу та ділянок автодорожніх підходів мають зробити за два етапи:

  1. Спорудження першої частини шляхопроводу під відокремлений напрямок руху за розрахунковою схемою 21,0+33,0+21,0 м по новій осі на відстані 12,5 м від осі існуючої споруди, а також ділянки поширення існуючої автомобільної дороги. 
  2. Спорудження другої частини шляхопроводу по існуючій осі (за тією ж розрахунковою схемою під відокремлений напрямок руху, – ред.) з повним розбиранням несучих і огороджувальних конструкцій існуючої споруди. Рух автотранспорту та пішоходів на період перебудови існуючого шляхопроводу здійснюється по збудованій споруді та автомобільній дорозі, збудованій на першому етапі. 

Будівництво дороги
Джерело: Служба автомобільних доріг у Львівській обл.

Недоцільність подібних витрат

Також на сторінці тендеру є звернення до Держаудитслужби, в якому зазначається, що такі витрати недоцільні під час війни.

"Державні кошти в умовах війни мають іти в першу чергу на захист держави, а отже на потреби армії. Витратити 466 млн грн на дорогу, коли щодня гинуть захисники від нестачі автомобілів, дронів, засобів захисту, - це знущання і неповага до праці наших воїнів, які боронять державу. Як асфальт допоможе вбити ворога і знищити їхню техніку? Чому влада виділяє кошти на дорогу, а не на свою армію? Чому дорога раніше не ремонтувалася? Показуйте діями, що дійсно за нашу перемогу. Гроші з тендера на ЗСУ!!!", - йдеться у зверненні.

Натомість Держаудитслужба відповіді ще не надала з цього приводу.

Чи доцільно будувати дороги під час війни?

У 2024 році дороги будуватимуть тільки за окремими рішеннями Кабінету міністрів за гроші з резервного фонду. У державному бюджеті на 2024 рік коштів на будівництво нових доріг не передбачено. Про це розповіла голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа, передає Liga.net.

Зазначається, що за програмами витрат Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Агентства відновлення кошти будуть спрямовані на потреби оборони України. 

"Мінінфраструктури й далі займатиметься проєктами відбудови, але гроші на це буде шукати у міжнародних партнерів", – уточнила Підласа.

Новини за темою: "Досить дивні витрати місцевих бюджетів": Чому у громад забирають ПДФО, які сплачують військовослужбовці, пояснив Рябикін

Водночас Фонд ліквідації наслідків збройної агресії наповнюватимуть від конфіскованого у росіян на території України майна, якщо Фонд державного майна зможе успішно його продати.

Читайте також:
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович