USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Стартував проєкт із будівництва п'ятого та шостого енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Фото

Нові блоки хочуть побудувати за американською технологією АР1000 Westinghouse
Хмельницька АЕС

Хмельницька АЕС, фото ілюстративне

Джерело: wikipedia

"Енергоатом" розпочав проєкт зі зведення енергоблоків ХАЕС-5 і ХАЕС-6 за американською технологією АР1000 Westinghouse на Хмельницькій АЕС. Про це повідомляє пресслужба компанії.

Церемонія старту проєкту відбулася на майданчику Хмельницької атомної станції за участю посолки США в Україні Бріджит Брінк та міністра енергетики України Германа Галущенка.

Зазначається, що п'ятий енергоблок на Хмельницькій атомній електростанції стане першим в Україні, зведеним за американською технологією АР1000.

"Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б'є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків із можливістю маневрування дуже важлива для нас", – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

За словами голови правління "Енергоатому" Петра Котіна, завдяки будівництву 5-го і 6-го енергоблоків ХАЕС після запуску в експлуатацію двох нових блоків – 3-го і 4-го потужність цієї станції перевищить потужність ЗАЕС.

Як відомо, зараз на станції функціонують два енергоблоки типу ВВЕР-1000, сумарна потужність – 2000 МВт.

Нещодавно Кабінет міністрів схвалив проєкт закону "Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електричної станції".

Як уточнило Міністерство енергетики, два атомні енергоблоки збільшать річне виробництво е/е на 16 226 млн кВт-год, а її відпуск – на 15 415 млн кВт-год. Реалізація проєкту здійснюватиметься виключно коштом НАЕК "Енергоатом" із залученням кредитних можливостей.

У Міненерго кажуть, що країні знадобиться всього два з половиною роки, щоб запустити один із блоків.

Водночас експерти вважають, що такі плани малореалістичні та викликають чимало запитань як до самих термінів введення блоку в експлуатацію, так і до доцільності використання коштів на такий вагомий інфраструктурний об'єкт у період війни.

Читайте також:
Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак "Редут"
Петиція про зняття обмежень на передачу американської зброї Петиція про зняття обмежень на передачу американської зброї "Азову" набрала 25 тисяч підписів
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год
Залужний став послом у Британії: Зеленський звільнив його з військової служби Залужний став послом у Британії: Зеленський звільнив його з військової служби