USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

США та Швейцарія виготовляють найбільше компонентів зброї РФ, яку вона використовує для війни проти України

Швейцарські банки допомагають Росії уникати санкцій та експортного контролю
Олена Трегуб

Олена Трегуб доповідає перед Гельсінською комісією США. Слухання щодо відмивання грошей та ухилення від санкцій з боку РФ за допомогою Швейцарії

Джерело: Голос Америки

Сполучені Штати Америки та Швейцарія посідають перші місця за масштабами виготовлення компонентів для російської зброї, яку Росія використовує у війні проти України. Про це заявила виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії Олена Трегуб під час засідання Гельсінської комісії США у Конгресі, повідомляє "Голос Америки".

За її словами, саме Швейцарія серед усіх країн Європи посідає перше місце з виготовлення складових, які знайшли в російському озброєнні. Наступними йдуть Німеччина, Нідерланди, Велика Британія, Австрія та Франція.

Серед західних держав "переможцями" стали виробники зі Сполучених Штатів.

"У російській зброї ми знайшли близько 300 компонентів, виготовлених у США 60-ма різними американськими компаніями. На жаль, це провідна країна західного світу, яка постачає росіянам важливі компоненти подвійного використання", – сказала Трегуб.

Також дослідники знайшли обладнання, виготовлене в Японії.

Новини за темою: США готуються покарати Киргизстан за допомогу Росії обходити санкції світу, – WP

"Отже, річ не лише у швейцарцях… Але парадокс у тому, що саме Швейцарія займає категоричну позицію щодо участі в будь-якому збройному конфлікті. Вони наголошують на своїй нейтральності. Тоді яким чином вони стали першою країною в Європі із постачання критично важливих компонентів для російської зброї? Це головне питання", – заявила Трегуб.

"Але загалом це глобальна проблема, яку мають вирішувати усі країни", – додала вона.

Експерти під час засідання Гельсінської комісії США у Конгресі повідомили, що Швейцарія, попри формальний "нейтралітет", зберігає російську готівку в розмірі щонайменше 200 млрд доларів у своїх банках, які не долучились до санкцій.

Результати розслідувань, проведених у Сполучених Штатах, показали, що швейцарські банки допомагають Росії уникати обмежень та експортного контролю, що допомагає Москві поповнити військові запаси.

Новини за темою: США ввели санкції проти російських розвідників, які намагалися втрутитися в американські вибори

Проте Дрю Салліван, співзасновник антикорупційного проєкту OCCRP, вважає, що швейцарські банки контролюють набагато більше російських коштів, ніж вказують офіційні дані, а згадувана цифра у 200 мільярдів російських коштів у швейцарських банках, є сильно заниженою.

За оцінками його проєкту, загальна сума російських грошей, яку контролюють швейцарські банки, "найімовірніше, вдвічі більша, ніж усі вважають, і становить 400 мільярдів доларів".

Генеральний директор інвестиційного фонду Hermitage Capital та керівник глобальної кампанії Magnitsky Justice Білл Браудер, вважає, що Швейцарія ціленаправлено знаходить шляхи уникнути обмежень, накладених на Росію.

Раніше 

Агенція Frankfuter Allgemeine Zeitung повідомляла, що Росія отримує західні компоненти, які використовує в ракетах для обстрілів цивільного населення України.

Серед рештків російських ракет знайшли компоненти зі Сполучених Штатів, Японії та Німеччини.

Зазначалося, що у відсотковому співвідношенні на першому місці за виробництвом деталей для російської зброї перебувають США – до 81%, на другому – Швейцарія з 8%, а Німеччина та Японія мають частки по 3,5%.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі