USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

США, як і раніше, виступають проти того, щоб Україна била по РФ ракетами ATACMS: А якими тоді можна?

Вашингтон має намір і далі коригувати умови використання ЗСУ американської зброї
HIMARS та ATACMS

HIMARS та ATACMS

Джерело: відкриті джерела

США дозволили Україні застосовувати по території Росії американську зброю. Але про використання ракет ATACMS не йдеться. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Нова політика США дозволить українським силам використовувати артилерію і запускати ракети малої дальності з пускових установок HIMARS проти командних пунктів, складів зброї та інших об'єктів на російській території, які використовуються російськими військами для здійснення нападу на Харків на північному сході України.

Але ця політика не дає Україні дозволу на використання ракет класу "земля-земля" більшої дальності ATACMS на території Росії.

За даними видання, вузька географічна сфера застосування є спробою адміністрації американського президента Джо Байдена допомогти Україні краще захиститися від триваючого наступу Росії, водночас обмеживши ризик переростання конфлікту в Україні в пряме зіткнення між Вашингтоном і Москвою.

Де ЗСУ можуть використовувати американську зброю?

Як пише "Голос Америки" з посиланням на представника Ради нацбезпеки США Майкла Карпентера, Штати, ймовірно, дали дозвіл наносити удари по Росії не тільки в районі Харківської області, а й у районі Сумської області.

Там Україна також може:

  • вести контрбатарейний вогонь (у т.ч. системами MLRS | Himars);
  • перехоплювати російські ракети;
  • перехоплювати російську авіацію, що запускає бомби в напрямку української території;
  • завдавати ударів по пунктах збору російських військ безпосередньо біля кордону з Україною в районі Харківської області;
  • завдавати ударів по російських складах боєприпасів і логістичних центрах з артилерії і ракетами (HIMARS) по той бік кордону, який межує з Харківською областю.

США і далі контролюватимуть удари України

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає правильним коригування обмежень на використання зброї, яку Україна отримує зі США, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми будемо адаптуватися і підлаштовуватися і далі. Ми будемо забезпечувати Україну зброєю, якої вона потребує", - заявив Блінкен. Держсекретар не вважає, що така зміна політики призведе до "ескалації".

Новини за темою: Україна підписала безпекову угоду з Норвегією

Що каже Зеленський?

Під час пресконференції після саміту Україна-Північна Європа у Стокгольмі український президент зазначив, що Україна отримала повідомлення від американської сторони про дозвіл США бити по Росії.

За словами президента, меседж від американців він отримав від українських військових у п'ятницю вранці. Він зазначив, що не може розповісти про повідомлення американської сторони в деталях, але "хоче побачити на практиці, що буде".

"Але я думаю, що в будь-якому разі це певний крок уперед до тієї мети, про яку ми говорили раніше, щоб дати змогу захистити наших людей, які живуть у селах через лінію розмежування", - зазначив Зеленський.

Новини за темою: Росія може готуватися до агресивних провокацій у Балтійському регіоні, – Зеленський

Як відомо, українська сторона тривалий час домагалася такого дозволу від США. Наразі понад десять країн-союзників України дали "зелене світло" для ударів своєю зброєю по Росії.

Якщо згадувати початкові умови надання деякої військової допомоги Україні від Заходу, то тоді союзники наголошували, що надають зброю Україні за умови, що вона не буде використовуватися по території Росії. Ці держави аргументували свої рішення тим, що не хочуть ще більшої ескалації між НАТО і РФ.

Після довгих дискусій деякі країни альянсу все ж дозволили Україні застосовувати свою зброю на території ворога. Однією з останніх країн, яка дала на це "зелене світло", стала Швеція.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі