USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Справа розкрадання коштів: У приміщеннях столичних ТЕЦ провели обшуки

У КП "Київтеплоенерго" заявили про факти порушення безпекових норм під час обшуків
ДБР

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Співробітники Державного бюро розслідувань прийшли з обшуками до приміщень столичних теплоелектростанцій, що є об’єктами критичної інфраструктури та перебувають в управлінні "Київтеплоенерго". В ДБР заявляють, що слідчі дії проводяться у межах справи про розкрадання грошей. А в КП "Київтеплоенерго" вже сказали про факти порушення безпекових норм під час обшуків.

Що ж відомо?

Про обшуки у приміщеннях столичних ТЕЦ зранку повідомили в КМДА. Втім, там стверджували, що справа Державного бюро розслідувань не стосується безпосередньо діяльності КП "Київтеплоенерго". А ухвала на проведення обшуку нібито не включає адреси фізичного місцезнаходження енергооб’єктів.

"Справа ДБР не стосується безпосередньо діяльності КП "Київтеплоенерго". До того ж ухвала на проведення обшуку не включає адреси фізичного місцезнаходження енергетичних об’єктів. Тому причина візиту слідчих на Київські ТЕЦ є незрозумілою", – додають в установі.

Позиція КП "Київтеплоенерго"

Згідно з повідомленням КМДА, КП "Київтеплоенерго" заявляє, що готове співпрацювати зі слідчими та надавати всю необхідну інформацію. Однак закликає правоохоронців діяти відповідно до закону та умов воєнного стану.

"Слідчі намагаються зайти на режимні енергетичні об’єкти, доступ до яких законодавчо обмежений в умовах воєнного стану. Також працівники Бюро здійснюють відеозйомку на енергетичних об’єктах, грубо порушуючи безпекові норми", – йдеться в повідомленні.

Там вважають, що обшуки "створюють загрозу для порушення технологічного процесу вироблення електроенергії та тепла".

"Втручання в роботу оперативного персоналу може призвести до непередбачуваних наслідків. Київські ТЕЦ є стратегічно важливими об’єктами критичної інфраструктури, від роботи яких залежить не тільки життєдіяльність столиці, а й функціонування всього енергетичного комплексу України", – уточнюють на підприємстві.

Роз'яснення ДБР

Пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила, що слідчі проводять обшуки в адмінбудівлях ТЕЦ за фактом "розкрадання коштів під час ремонту енергетичного обладнання, зруйнованого обстрілами".

"Перевіряється інформація про виведення виділених на ремонт грошей на рахунки підприємства з ознаками фіктивності для подальшого переведення у готівку та привласнення. Перевіряється також інформація, що самі роботи відповідно до укладених у 2022 році договорів фактично не виконувались", – зазначають правоохоронці.

Представники ДБР прийшли на ТЕЦ для вилучення документації про допуск на об’єкти працівників та техніки підрядника у 2022–2023 роках, а також бухгалтерської документації з результатами виконання робіт, йдеться у повідомленні. Одночасно слідчі дії проводяться у підрядній організації, яка була виконавцем робіт.

До того ж правоохоронці наголосили, що слідчі дії проводяться з суворим дотриманням рекомендацій служб, які забезпечують безпеку стратегічних об’єктів.

"У ході слідчих дій відеозапис зовнішнього вигляду об’єктів критичної інфраструктури не здійснюється, сторонні особи у проведенні обшуків участі не беруть. Слідчі ДБР виконують всі встановлені законодавством вимоги щодо інформаційної безпеки та рекомендації служб, які забезпечують безпеку стратегічних об’єктів. Втручання в технологічний процес вироблення електроенергії та тепла не здійснюється. Слідчі працюють лише з документацією, яка зберігається в адміністративних приміщеннях та добровільно видається", – наголошують в ДБР.

Що загрожує порушникам?

Досудове розслідування здійснюється за статтями зловживання владою та службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364, ч. ст. 366 КК України). Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років.

Додамо

На початку цього місяця правоохоронці проводили обшуки в Департаменті КМДА, "Київавтодорі" та у підрядників. Цього разу підставою став обвал конструкцій Дегтярівського мосту у Києві.

Читайте також:
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time