USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Співробітниця ЄК Моніка Хенсі: Минулого року ми з дітьми прийняли вдома шість сімей біженців з України

Вона – директорка одного з відділів Єврокомісії і допомагає українським біженцям у Брюсселі. Моніка Хенсі прийняла минулого року у своєму будинку близько 20 українців, переважно дітей. Ще багатьох допомогла прилаштувати в інших сім’ях. В ексклюзивному інтерв’ю UWN для проєкту Euro Week Моніка розповіла, чому так близько прийняла до серця українську трагедію, як Бельгія допомагає українцям, які тікають від війни, та чому вірить, що Україна приєднається до ЄС
Моніка Хенсі
Джерело: UWN

Я пам’ятаю той день, коли Росія вторглася в Україну. 24 лютого минулого року був сонячний день, і ми були на лижному курорті з родиною, у дітей були канікули. Ніхто з нас не думав, що Росія може окупувати частину України, але як тільки це сталося, я знала, що біженці приїдуть до Європи, і не тільки до кордону, не тільки в Угорщину, Польщу, Румунію, але через кілька днів вони будуть у Бельгії. Звичайно, я не була готова. Ти не можеш бути готовим прийняти стільки біженців, але я відчула, що все наше суспільство має зробити свою частину роботи. Як і в Першій, так і в Другій світових війнах багато наших дідусів і бабусь приймали в себе біженців, або самі були біженцями, тож я поговорила зі своєю родиною (мої діти – Лола, їй 14, і Лео, йому 13 років), і ми всі погодилися, що прийматимемо сім’ї, прийматимемо так довго, як їм буде потрібно, тому що це те, як ми можемо допомогти цим людям у жахливій ситуації.

Ми прийняли шість сімей. Перша родина – це Роман і Маша, вони приїхали у перший тиждень війни, я дізналася про них з музичної школи, де навчаються мої діти грі на фортепіано і віолончелі. Директор цієї школи також українець, я сказала йому, що готова приймати людей, і за кілька годин він зателефонував мені і сказав, що мама з дитиною в аеропорті і їм немає куди йти.

За кілька днів вони поїхали далі, в Португалію, а ми прийняли більшу родину – з п'яти людей. Діти у них – також музиканти, жінка була доктором. Вони залишилися у нас на кілька місяців, але дуже сумували за домом і відчули, що їм треба повернутися, аби допомагати. Зараз вони у Києві, ми підтримуємо зв’язок із ними і досі.

Далі була родина з чотирьох людей – Наталія, Тимур і двоє їхніх дітей, Максим і Каріна. Вони також залишилися на кілька місяців, і я дуже рада, що їм вдалося знайти роботу тут і тепер вони самостійно винаймають житло.

Влітку ми виїжджали на канікули і мали більше вільного місця, кімнати моїх дітей, зокрема, були пусті. Ми прийняли родину, яка дуже цього потребувала, вони приїхали з-під обстрілів з Маріуполя – мама і дитина. І ще – родину з Харкова, мама і двоє дітей. І остання родина, також з п'ятьох людей, яка приїхала наприкінці літа, Олександр, Ірина і троє дітей: Софія, 12 років, Святослав, 9 і Діані 4 роки.

Тож загалом шість родин, приблизно 20 людей, переважно діти. Я думаю, якщо ти відкриваєш свої двері, ці люди стають частиною твоєї сім’ї. Звичайно, це не романтична ідилія, ми дуже різні – історії життя, різний рівень освіти, культурні відмінності, може, хтось має романтичну картинку цього, тож дуже важливо домовитися заздалегідь, як ви будете ділити будинок, хто буде готувати їсти і коли, якісь базові правила. Я думаю, якщо спілкуватись і поважати один одного, все може бути дуже добре, але важливо пам’ятати, що ці люди отримали психологічні травми і стрес, вони перебувають у стресі кожен день їхнього життя, тому дуже важливо бути розуміючим і тактовним, вони всі були дуже різні, з деякими з них ми стали близькими друзями, з іншими ми завжди будемо раді один одному.

Новини за темою: Річниця вторгнення Росії у цифрах. Що втратила і що здобула Україна

Я ніколи не була в Україні, я була в багатьох частинах світу, у Центральній, Східній Європі, я знала про Україну, мої батьки мають друзів українців, тож це задоволення – вивчати культуру, музику. Мені здається, я скуштувала всі види борщу, я була вражена деякими речами, наприклад, якою важливою вони вважають освіту, я допомогла багатьом дітям потрапити до школи тут, і вони ще продовжували навчання онлайн в Україні. Це вражаюче, інколи це навіть занадто, діти займаються у двох школах, батьки перевіряють два домашні завдання, але я зрозуміла, що це дійсно важливо, я вражена, як школи в Україні продовжують діяти, незважаючи на відключення світла і поганий інтернет.

Майже 20 років тому я приїхала з моєї країни Угорщини, яка стала членом Європейського Союзу у 2004 році. Я приїхала до Бельгії, аби працювати тут в установах ЄС. Мої батьки різних національностей і у нас вдома часто залишалися іноземці, зокрема біженці з Вірменії, В’єтнаму, тож я зростала відкритою до цього. Я думаю це відрізняється від нас, хто емігрував, переслідуючи свою мрію. Ми переїхали в Бельгію, бо хотіли навчатися, працювати тут, працювати для Європейського Союзу, і для нас це здійснення мрії. Вони здебільшого приїхали сюди з кошмаром. Ірина казала мені, що вони думали, що прокинулись у нічному жахітті, вони не хотіли їхати сюди, їхня мотивація бути тут і якось інтегруватися, залишатися тут на довгий період, дуже відрізняється. Це важко зрозуміти.

Бельгійці дуже добре ставляться до іноземців, до українців зокрема. Багато з нас приймають біженців, хочуть поділитися своїм досвідом, як відкрити банківський рахунок, знайти школу, роботу, але ми також маємо усвідомлювати, що для багатьох українців мрія – повернутися додому. Зараз, за рік війни, вони, напевно, починають розуміти, що, на жаль, це може тривати довго, їм треба знайти роботу, потрібно інтегруватися, але це нелегко.

Коли в Україні почалася війна, я розуміла, що не всі люди, які живуть в Україні, – українці, у вас також багато студентів іноземців, багатьох національностей. Я допомагала таким біженцям, вони не проживали саме в мене, але я зробила групу в мережі, і люди змогли прийняти 300–400 людей в Брюсселі. Це були і турки, і азербайджанці, різні національності, різні культури, але всі вони резиденти України, всі у схожій ситуації. Багато з них не могли повернутися до України, звідки вони родом. Деяких у Фейсбуці я реєструвала в нашому районі, тут можна записатися, що ти готова приймати людей, і коли ти приймаєш одного, це передається від людини до людини далі. Коли приїжджає хтось один, він хоче покликати сестру, брата. Зараз приїжджають багато людей похилого віку, бо люди повертаються і привозять своїх бабусь. Велика частина біженців, з якими я контактувала, звичайно, має синів чи чоловіків, які воюють.

Я вважаю, Україна – частина європейського світу, звичайно, ваш шлях приєднання до Європи – довгий процес. Я бачила це на прикладі моєї країни – приєднання до ЄС зайняло 15 років. Тому що вам потрібно адаптувати ваші закони та правила до певних стандартів, а далі ви отримаєте вигоду від вашого членства. Я думаю, що все ж знадобиться кілька років, коли ви отримаєте всі переваги від членства. Я думаю, Європа робить дуже багато, ми зараз сильні і дуже об’єднані, я думаю, ми ніколи не бачили такого об’єднання в ЄС – це фінансування, гуманітарна допомога, дослідницькі програми для українських дослідників, студенти можуть приїжджати сюди, навіть там, де я працюю зараз, є українські інтерни. Багато з моїх колег також приймають біженців, вони допомагають щодня з мовними курсами, допомагають дітям зі школою, влаштовують заходи для збору коштів, багато з них працюють для допомоги Україні. Я не знаю європейську інституцію, яка б не допомагала Україні.

Я навчилася багато чого від українців, наприклад, наполегливості і стійкості. Для мене це вражаюче, що вони можуть прокинутися зранку і продовжувати жити. Це може статися з будь-ким з нас, тому я дійсно захоплююся цим. Я думаю, підтримка оснащенням, порадами, фінансами буде продовжуватися, я дуже сподіваюся, що перемога близько.

Читайте також:
Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ
Європа досі перебуває на газовому гачку Росії Європа досі перебуває на газовому гачку Росії
З липня цього року Польща скасовує виплати за розміщення українців З липня цього року Польща скасовує виплати за розміщення українців
Шмигаль розповів, чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС Шмигаль розповів, чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС