USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Саміт миру. Що ми вже точно про нього знаємо і чого ще не знаємо?

Певні деталі вже відомі, але, на жаль, питань ще дуже багато. Сподіваємось, це ненадовго
Прапори країн
Джерело: відкриті джерела

Завтра, 15 червня у швейцарському Бюргенштоці стартує дводенний Саміт миру, на який з'їдуться представники десятків країн світу. Це те, що ми станом на зараз знаємо точно. 

Тепер по основним питанням.

Скільки буде країн та організацій на саміті? 

Дуже довго навіть приблизна цифра була невідома. Ну тобто, приблизні цифри цими тижнями періодично називались, але вони були дуже... різні. 

Ще на початку червня прес-секретар президента України Сергій Нікіфоров заявив, шо 107 країн та організацій підтвердили свою майбутню участь у саміті. 

Чотири дні тому Reuters написало, що за даними швейцарської сторони, мова йде про 90 країн та організацій, які зареєструвалися для участі в саміті. 

Два дні тому "Радіо Свобода", посилаючись на анонімні джерела серед дипломатів ЄС, повідомило, що кількість країн і організацій, що підтвердили свою участь у Саміті миру у Швейцарії, знизилася з 93 до 78.

"Представники швейцарської влади визнають, що кількість учасників постійно змінюється фактично в режимі реального часу, і їхній точний список оприлюднять лише у п’ятницю увечері, за лічені години до його відкриття", - пише BBC Україна

АЛЕ НАРЕШТІ СПИСОК ОПУБЛІКОВАНО. 

Кого не буде? 

В першу чергу, Китай. Також на саміт не завітають Саудівська Аравія і ще ряд країн, яких би на ньому чекали. В основному у всіх, хто відмовився, основний аргумент - це те, що на саміті не буде Росії. Тому в цьому зібранні нібито немає сенсу. 

Про що розмовлятимуть?

Три пункти з "формули миру" президента Володимира Зеленського: ядерна безпека, продовольча безпека та звільнення військовополонених і викрадених українських дітей.

Чому саме ці пункти? Тому що по ним є шанс добитися максимального консенсусу з тими країнами, які відвідають саміт.

Чи буде заява за підсумками саміту?

Має бути комюніке, але остаточна його версія, судячи з даних ЗМІ, досі не узгоджена. "ЄП" пише, що перша версія була для України поганою, але її мають виправити. Проте, саме про остаточний варіант поки що не йдеться.

Що взагалі передбачає "формула миру" Зеленського?

Вона була озвучена 11 жовтня 2022 року. Включає 10 пунктів: 

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.
Читайте також:
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
Україна повернула з полону ще десять осіб. Серед них цивільні, які були в неволі до початку великої війни Україна повернула з полону ще десять осіб. Серед них цивільні, які були в неволі до початку великої війни
Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні