USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Шойгу заявив про формування двох загальновійськових армій у РФ до кінця року

За словами міністра оборони Росії, мають бути 30 з'єднань, з них 14 дивізій і 16 бригад
Шойгу

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу

Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, про формування двох загальновійськових армій і 30 з'єднань у Збройних силах РФ. Про це інформує ТАСС з посиланням на слова Шойгу на засіданні колегії Міноборони.

За словами міністра, це має статися нібито до кінця року.

"Планується формування двох загальновійськових армій і 30 з'єднань, з них 14 дивізій і 16 бригад. Продовжимо вдосконалення бойового та чисельного складу російської армії відповідно до загроз військовій безпеці країни, які утворюються", – зазначив Шойгу.

Також він сказав і про те, що нині триває поступальний розвиток збройних сил Росії та підвищення їхніх бойових можливостей.

"Відповідно до рішення верховного головнокомандувача сформовано армійський корпус, мотострілецьку дивізію, Дніпровську річкову флотилію й бригаду річкових катерів флотилії", – додав міністр.

Водночас Шойгу збудував плани, що нібито в "параді Перемоги на Червоній площі візьмуть участь понад 9 тис. осіб та 75 одиниць техніки, а також авіація. А військові паради пройдуть у 28 містах Росії, у них візьмуть участь понад 50 тисяч осіб та близько тисячі зразків озброєння".

Чи реалістична нова мобілізація в Росії?

Західні експерти роблять прогнози, що після проведення виборів президента у РФ очікування нової хвилі мобілізації стають дуже поширені. А така перспектива видається "цілком реалістичною". Тож, ймовірно, ці припущення підтверджують заклики Шойгу про створення двох загальновійськових армій.

"Адже передумови для нової мобілізації є, а Путін не пом'якшує військову риторику. Ми бачимо, що підтримка України з боку Заходу не така сильна, як, можливо, мала б бути. Це сприятливе вікно можливостей, з погляду Москви, для нової спроби змінити баланс сил за допомогою нової мобілізації. З іншого боку, мобілізація може виявитися "небезпечною", бо втома від війни серед російського населення є доволі значною", – каже наукова співробітниця Гамбурзького інституту досліджень політики миру і безпеки Реґіна Геллер.

Інший дослідник Ганс-Геннінґ Шредер додає, що рішення, проводити чи не проводити мобілізацію найближчим часом, залежить від того, що Росія планує робити найближчими місяцями щодо України

"Якщо вони хочуть почати масштабний наступ і домагатися великої поразки України, для цього буде потрібно значно збільшити чисельність збройних сил. Не тільки щоб перемогти, а й щоб контролювати цю країну. Але я не впевнений, що це справді є їхньою метою на цей час", – заявив Шредер.

Про те, що після проведення виборів на тимчасово-окупованих територіях РФ активізує в цих областях примусову мобілізацію, зазначила в ефірі телемарафону й керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Окупанти збирали дані на людей протягом всієї передвиборчої кампанії. І за час проведення цих виборів мають максимальний перелік осіб, зокрема чоловічої статі, які підходять за віком і можуть бути мобілізовані. Бачимо зараз, що посиляться подворові обходи, перевірка населення і формування нових так званих загонів територіальної оборони, з яких потім формується резерв передової", – повідомила Гуменюк.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну