USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Шмигаль відповів на петицію із закликом не забороняти Tabletki.ua

Законопроєкт обіцяли доопрацювати
Ліки аптека

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію із закликом не забороняти сервіси бронювання фармацевтичної продукції у місцях продажу. Про це йдеться на сайті уряду.

"Підтримуючи електронну петицію, ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених в ній, повідомляю, що проєкт акта буде доопрацьований", – йдеться у відповіді на петицію.

Про що йшлося в петиції?

У петиції йшлося про те, що станом на сьогодні прайс-агрегатори стали незамінним помічником споживачів. Адже можна обрати аптеку, де є потрібні ліки за прийнятною ціною, і забронювати їх.

"Саме завдяки прайс-агрегаторам аптеки почали активніше змагатися за споживача – і асортимент тримають конкурентний, і ціни знижують. Сьогодні середня ціна знижки на ліки, які пропонують аптеки користувачам прайс-агрегаторів, – 15%. Сервіс Tabletki.ua зекономив у 2023 році українським споживачам понад 3 млрд гривень при покупці ліків в аптеках за рахунок прозорості ринку", – йдеться в петиції. 

За даними авторів, лише у квітні 2024 року на Tabletki.ua більше ніж 4 млн українців зробили 12 573 070 бронювань.

Що пропонує законопроєкт?

Документом пропонується встановити, що відпуск лікарських засобів з аптек та їх структурних підрозділів за попереднім замовленням споживача може здійснювати ліцензіат, який має право на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами. А розміщення пропозицій щодо продажу ліків за попереднім замовленням може здійснюватись виключно на вебсайті ліцензіата.

Якщо постанову ухвалять, то ліки можуть здорожчати. Адже тепер аптекам не потрібно конкурувати за пацієнтів на відкритих майданчиках.

Що таке маркетплейси?

Це вебсайти електронної комерції, де інформацію про продукти або послуги надають треті сторони.

Вебсайти такого типу дозволяють користувачам реєструватися та продавати окремі товари багатьом предметам за плату "після продажу". Продавці можуть публікувати свою пропозицію товару з ціною та інформацією про особливості та якості товару. Клієнти можуть шукати та переглядати товари, порівнювати ціну та якість, а потім купувати товар безпосередньо у продавця.

Оскільки ринки об'єднують продукти від широкого кола постачальників, вибір зазвичай ширший, а доступність вища, ніж в інтернет-магазинах постачальників.

Серед відомих маркетплейсів, де можна замовити ліки: apteki.ua, tabletki.ua, doc.ua, liki.ua. compendium та інші сайти.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
В уряді прогнозують зменшення видатків на оборону В уряді прогнозують зменшення видатків на оборону
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Найближчим часом міністри мають відвідати регіони, особливо прифронтові, – доручення Шмигаля Найближчим часом міністри мають відвідати регіони, особливо прифронтові, – доручення Шмигаля