USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 2 7 0 0 (+1140)
USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00

Найєма не пустили на конференцію в Німеччину, а наступного дня він звільнився "через системні перешкоди"

Медіа публікують документ, що підтверджує відмову глави уряду у відрядженні Найєму
Мустафа-Масі Найєм

Мустафа Найєм

Джерело: відкриті джерела

Очільника Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма не відпустили у відрядження на конференцію з відновлення України в Німеччину. Адже в той день його агентство мало звітувати в уряді, зазначає "Економічна правда" з посиланням на джерела в Кабміні. Вже наступного дня посадовець написав заяву на звільнення.

Зокрема, на 11−12 червня у Берліні запланували міжнародну конференцію, яка має мобілізувати міжнародну підтримку відновлення України після руйнування внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

Раніше Найєм повідомив Bloomberg, що підпорядковане йому держагентство не буде присутнє на конференції. І, як сказав топпосадовець, прохання про його участь особисто без пояснення причин відхилив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Проте джерела ЕП в уряді стверджують, що на 12 червня призначено нараду в уряді щодо виконання Агентством відновлення робіт з облаштування інженерно-технічного захисту другого рівня на об'єктах критичної інфраструктури та енергетики.

"Там мав бути заслуханий звіт агентства. Саме тому прем'єр-міністр не погодив відрядження керівника агентства", – вказують джерела.

Крім того, в коментарі ЕП Мустафа Найєм заявив, що не знав про потребу підготовки звіту щодо робіт з облаштування інженерно-технічного захисту.

"Не було навіть офіційного листа або запрошення на нараду. А дізнався про це лише у неділю, 9 червня, через секретаря", – пояснив Найєм.

Водночас ZN.UA також опублікувало документ, що підтверджує відмову Шмигаля у відрядженні для Найєма.

Відмова Шмигаля
Джерело: ZN.UA

Натомість джерела "Інтерфаксу" в Кабміні повідомляють, що Найєм звільняється, буцімто "на носі звіту".

"Заяви з боку керівника агентства – спроба уникнути звіту з важливих сьогодні питань. Ба більше, урядова частина делегації на конференції в Берліні представлена на рівні першого віцепрем'єр-міністра економіки, міністра енергетики та інших. Питання мобілізації міжнародної допомоги для відновлення енергетики там порушуватимуть на найвищому рівні", – пояснило джерело.

Співрозмовник агентства уточнив, що й Шмигаль вирішив не їхати в Берлін на Конференцію з відновлення, адже сконцентрований на внутрішній роботі. А тема №1 наразі – підготовка до зими, відновлення і захист енергооб'єктів.

Заява Найєма на звільнення

Уже 10 червня Мустафа Найєм оголосив, що йде з посади голови Держагентства відновлення.

"Сьогодні написав заяву про звільнення і попрощався з командою агентства та керівниками Служб відновлення у регіонах. Розуміючи відповідальність, яка лежить на нашій команді, виконуватиму свої обов’язки до ухвалення рішення урядом про моє звільнення і передам справи наступникам", – сказав він.

Разом з тим посадовець додав, що це "самостійне рішення" через "системні перешкоди, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження".

До того ж поскаржився на скасування бюджету для утримання доріг та на бюрократичні проблеми в питанні оплати захисних споруд.

Зауважимо, у січні минулого року в Україні на базі Держагентства інфраструктурних проєктів та Держагентства автомобільних доріг ("Укравтодор") створили нову структуру – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України. Очільником новоствореного відомства став Мустафа-Масі Найєм.

Нова структура постала на базі Державного агентства інфраструктурних проєктів та Державного агентства автомобільних доріг.

Що відомо про німецьку конференцію?

Червневий захід покликаний мобілізувати міжнародну підтримку для відновлення країни після руйнувань, спричинених повномасштабним російським вторгненням.

Очікується, що президент України Володимир Зеленський відкриє захід разом з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

"Хоча серед учасників конференції понад 20 українських високопосадовців, включно з міністрами економіки, фінансів, охорони здоров'я та закордонних справ, а також виконувачем обов'язків міністра інфраструктури, рішення заблокувати участь Найєма та не призначити постійного міністра може створити враження, що український уряд не розглядає відбудову як нагальну проблему", – писав Bloomberg.

Нібито репутація України "похитнулася через корупційні скандали, що ускладнює спроби залучити міжнародну підтримку". За оцінками Світового банку, зробленими в лютому 2024 року, коли війна пішла на третій рік, країна потребує щонайменше 486 мільярдів доларів на відновлення. Ця цифра стрімко зросла після того як Росія з кінця березня посилила ракетні атаки на об'єкти української енергосистеми. 

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Новим очільником ДСНС став Андрій Даник Новим очільником ДСНС став Андрій Даник
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії
Новим генсеком НАТО стає прем’єр Нідерландів Марк Рютте Новим генсеком НАТО стає прем’єр Нідерландів Марк Рютте