USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Щодня на виїзд з України до Європи кордон перетинають близько 7,5–8 тисяч чоловіків, – Веніславський

Водночас жодних пом'якшень в перетині кордону військовозобов’язаними чоловіками, які обговорювались в парламенті, наразі немає
кордон молдова
Джерело: відкриті джерела

Щодня на виїзд з України в напрямку Європи кордон перетинають близько 7,5–8 тисяч чоловіків. Про це член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, представник президента в парламенті Федір Веніславський заявив в ефірі інформаційного телемарафону.

"Обмеження свободи пересування в умовах воєнного стану – це абсолютна відповідність міжнародним стандартам в галузі прав людини. На сьогодні жодних новацій, новел порядку перетину державного кордону військовозобов’язаними чоловіками немає", – сказав він.

За словами нардепа, наразі діють легальні шляхи виїзду за кордон чоловіків у віці від 18 до 60 років через різні обставини: "заброньовані" від призову, на утриманні яких інваліди, а також водії тощо. Всі ці категорії чоловіків реєструються в системі "Шлях".

"Жодних пом'якшень в питаннях перетину держкордону немає. Нові законодавчі ініціативи напрацьовуються. Говорити про те, що це доконаний факт, який найближчим часом стане законом, підстав немає", – додав Веніславський.

Новини за темою: Зеленський доручив перевірити систему "Шлях": "Волонтерам", які виїхали за кордон та не повернулися, – приготуватися

Депутат зазначив, що позиція щодо пом’якшення умов виїзду за кордон чоловіків мобілізаційного віку у суспільстві неоднозначна, проте особисто він проти послаблень.

Раніше 

Через повномасштабну війну в Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація. Через це військовозобов'язаним чоловікам заборонений виїзд за кордон.

Водночас з України за кордон за допомогою системи "Шлях", що дає змогу волонтерам виїхати за кордон, втекли 9,3 тисячі чоловіків призовного віку. 

За даними комісії, торік до системи "Шлях" було внесено 96 442 осіб призовного віку. Їм було дозволено виїхати за межі України з обов'язковою умовою повернутися. Дозволом сумлінно скористалися 66 374 особи.

Ще 3178 військовозобов'язаних не випустили прикордонники у зв'язку з непідтвердженням мети виїзду.

При цьому виїхали і не повернулися 9373 особи – це 11,1% загальної кількості осіб, які скористалися правом на виїзд через цю систему.

Більшість неповерненців – жителі таких областей:

  • Волинська (виїхали 21 108 військовозобов'язаних, не повернулися – 1375);
  • Львівська (виїхали 31 558 чоловіків, не повернулися – 1036);
  • Тернопільська (виїхали 14 036 чоловіків, не повернулися – 964);
  • Київська (виїхали 7427, не повернулися – 674);
  • Рівненська (виїхали 7691, не повернулися – 513).
Читайте також:
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович
Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів
МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку